«Επιτίθενται» με νέες επενδύσεις οι γαλακτοβιομηχανίες Β. Ελλάδας

1308
επιτίθενται

Επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ έχουν σε εξέλιξη ή στη γραμμή εκκίνησης οι γαλακτοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, με αιχμή του δόρατος τον τομέα του γιαουρτιού, χάρη στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης ελληνικού γιαουρτιού από τις αγορές του εξωτερικού.

  • Κρι-Κρι: Στα 18 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της Κρι-Κρι για τη διετία 2017-2018, με δύο επενδυτικά προγράμματα, ύψους 10 και 8 εκατ. ευρώ, αμφότερα για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας κυρίως στο γιαούρτι και στο παγωτό.

Το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας έως τα τέλη του 2017 και στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του δεύτερου, ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Το 2017 «τρέχει» για την Κρι-Κρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Τσινάβο, με άνοδο πωλήσεων άνω του 10%, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί για το σύνολο του έτους και με νέα σημαντική αύξηση εξαγωγών.  Η εταιρεία προχώρησε πέρυσι και φέτος στην παραγωγή-διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων στον τομέα τόσο των γιαουρτιών όσο και του παγωτού, ενώ στο εξωτερικό κύρια αγορά που απορροφά τα προϊόντα της είναι η βρετανική, όπου έχει συνεργασίες με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Οι νέες επενδύσεις θα συμβάλουν καθοριστικά στην υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του 2016, που ολοκληρώθηκε με ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.  Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2016 ανήλθαν σε 10,99 εκατ. ευρώ, έναντι 7,31 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη προ φόρων σε 8,16 εκατ. ευρώ, έναντι 4,29 εκατ. το 2015 και ο κύκλος εργασιών της στα 66,570 εκατ. ευρώ, έναντι 66,950 εκατ. ευρώ το 2015.

  • Μεβγάλ: Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, της Μεβγάλ που αφορά επί το πλείστον στους τομείς γιαουρτιού και τυροκομικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, στα τέλη του 2018-αρχές 2019 και να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας τόσο την ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 36 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 35% του κύκλου εργασιών της. Το 2017 κινείται σύμφωνα με την κα. Χατζάκου με ανοδικούς ρυθμούς πωλήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ο κύκλος εργασιών της Μεβγάλ το 2016 διαμορφώθηκε στα 109,599 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,62%, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 9,058 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού EBITDA (9,227 εκατ. το 2015) και κατέγραψε προ φόρων κέρδη ύψους 425.000 ευρώ, έναντι ζημιών 18,547 εκατ. το 2015.

  • Φάρμα Κουκάκη: Στα 5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκινά στα τέλη του 2017 η γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Κουκάκη» στον τομέα του γιαουρτιού, αντί των 2 εκατ. ευρώ που αρχικά προτίθετο να επενδύσει η εταιρεία.

Με τη νέα επένδυση, η οποία σημειωτέον έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε προ περίπου διετίας επίσης στον τομέα του γιαουρτιού, η Φάρμα Κουκάκη στοχεύει στην περαιτέρω εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία φέτος «τρέχει», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αθανάσιο Κουκάκη, με πολύ καλούς ρυθμούς αύξησης.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκησή της, «τρέχει» με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και στην ελληνική αγορά και δίνει βάρος στην παραγωγή καινοτόμων και διαφοροποιημένων προϊόντων. Το 2016 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση τζίρου 13%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχη αύξηση στην καθαρή της κερδοφορία.

  • Κολιός: Νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κυρίως για τον τομέα του γιαουρτιού γνωστοποίησε πρόσφατα ότι δρομολογεί και η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός Α.Ε., προκειμένου να μπει στα γιαούρτια τύπου set (ευρωπαϊκού τύπου-μέχρι σήμερα παράγει μόνο στραγγιστό).

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Νίκο Κολιό, επενδύει σε ετήσια βάση  -κάνοντάς το πράξη και φέτος- κεφάλαια της τάξης των 3-4 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση της παραγωγής της και ο τζίρος της κινείται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να απορροφούν ποσοστό της τάξης του 55% του συνόλου του τζίρου, με προορισμούς 50 χώρες και στις πέντε ηπείρους.
Η εταιρεία συνεργάζεται με την αλυσίδα λιανεμπορίου Lidl και «βλέπει» σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα του γιαουρτιού. Το 2016, σύμφωνα με τον κ. Κολιό, έκλεισε με άνοδο εργασιών για την εταιρεία, ενώ ανοδική ήταν η πορεία του τζίρου της και στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
ΕΒΟΛ: Είσοδος στο γάλα υψηλής παστερίωσης
Με νέα επένδυση, ύψους 500.000 ευρώ, εισέρχεται στην αγορά γάλακτος υψηλής παστερίωσης η ΕΒΟΛ.
Σε συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου- ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν δύο σχετικά νέα προϊόντα -συγκεκριμένα γάλα υψηλής παστερίωσης πλήρες και ελαφρύ, διάρκειας 20 ημερών- με τα οποία η εταιρεία επιχειρεί να διεκδικήσει μερίδιο από το 20% της αγοράς που καταλαμβάνουν τα προϊόντα υψηλής παστερίωσης στη χερσαία Ελλάδα και το ακόμη υψηλότερο στη νησιωτική Ελλάδα. «Πέρυσι μπήκαμε στην αγορά των νησιών του Αιγαίου με το φρέσκο γάλα, αλλά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα υψηλής παστερίωσης, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς των φρέσκων προϊόντων. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα καλό μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς» ανέφερε σχετικά ο κ. Πρίντζος.
Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Πρίντζο, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η ΕΒΟΛ κατέγραψε άνοδο πωλήσεων και κερδών άνω του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΕΒΟΛ θα δώσει και φέτος σε 15 φοιτητές-παιδιά αγροτών μελών της υποτροφίες για να σπουδάσουν και θα ακολουθήσει και πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μελών της που αδυνατούν να επιβιώσουν, επειδή «οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ήταν πολύ χαμηλές φέτος, κυρίως λόγω του ότι υποβαθμίστηκαν από τις πολλές βροχοπτώσεις, ενώ χαμηλές αναμένεται να διαμορφωθούν και οι τιμές στο καλαμπόκι και το βαμβάκι». Κατά τον ίδιο, όσον αφορά τα σιτηρά και λοιπά γεωργικά προϊόντα «εκτιμούμε ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 10 χρόνων».
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΟΛ έκανε πρόσφατα δωρεάν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για χιλιάδες αγρότες της περιοχής, επιβαρυνόμενη σύμφωνα με τη διοίκησή της με ένα κόστος της τάξης των 400.000 ευρώ. Πρόσφατα, επίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού της καθαρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας