ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ, ΣΑΛΦΑ: Στάσεις εργασίας ενάντια στο ξεπούλημα της ενέργειας

1390
στάσεις

Σε στάση εργασίας σήμερα Τρίτη 5 Φλεβάρη στα κεντρικά της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) από τις 15.30 έως τις 17.30 και στον Σταθμό Ανεφοδιασμού Λεωφορείων Φυσικού Αερίου (ΣΑΛΦΑ) από τις 15.00 έως τις 16.00 προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου – Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ – ΔΕΠΑ), αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το νομοσχέδιο -καταπέλτη για τη ΔΕΠΑ.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση στο δρόμο της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», με νέα κατάτμηση της ΔΕΠΑ ΑΕ και πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ Εμπορίας και 19% της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι νομοσχέδιο-καταπέλτης. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, εννοεί ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν – ό,τι απέμεινε από τον ενεργειακό τομέα πουλιέται. Όποια μορφή και αν πάρει το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν χαμένοι. Η πείρα από ανάλογες «αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις» σε άλλες χώρες της ΕΕ δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε διάφορα ή σε όλα τα στάδια της «απελευθέρωσης». Εκτός των τιμών επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, οι μισθοί και λοιπά εργασιακά δικαιώματα, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που χειροτερεύουν», σημειώνουν μεταξύ άλλων Σωματείο και εργαζόμενοι, που αγωνίζονται για:

  • Δημόσιο φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι το κέρδος. Εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου για το λαϊκό νοικοκυριό σε χαμηλή τιμή.

  • Απευθείας εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΠΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα – ένταξη στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ.

  • Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις, που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τις Επιχειρησιακές ΣΣΕ και για όλους τους εργαζόμενους στο φυσικό αέριο.

  • Προσλήψεις εργαζομένων στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Απορριμματοφόρων και Λεωφορείων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ).

  • Αναβάθμιση των διαδικασιών που αφορούν στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία. Αναβάθμιση των διαδικασιών εκτίμησης κινδύνου σε όλη την περιοχή διανομής φυσικού αερίου, σε όλα τα στάδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας