Βραζιλία: Η εταιρία ήξερε τους κινδύνους κατάρρρευσης του φράγματος

1352
βραζιλία

Η βραζιλιάνικη εταιρία «Vale» γνώριζε ήδη από πέρυσι ότι ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν την περασμένη εβδομάδα από τη φονική καταστροφή που προκάλεσε η κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων θα κινδύνευαν σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη της «Vale» που δημοσιεύει σήμερα μια τοπική εφημερίδα.

Η εσωτερική μελέτη την οποία επικαλείται η εφημερίδα φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2018 και περιγράφει τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη θραύση του φράγματος. Αναφέρει πως το εστιατόριο του ορυχείου, όπου πολλοί εργάτες της «Vale» είναι πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το φράγμα, θα δεχόταν μεγάλη ποσότητα τοξικής λάσπης. Άλλες περιοχές όπου είναι πιθανόν να πέθαναν άνθρωποι, κινδύνευαν επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η μελέτη αναφέρει ότι οι σειρήνες θα ειδοποιούσαν τους εργάτες αν έσπαγε το φράγμα, όμως η εταιρία είπε πως αυτό δεν συνέβη επειδή η ροή της λάσπης τις κατέστρεψε προτού σημάνουν συναγερμό.

Το σχέδιο προέβλεψε επίσης πως η ροή της λάσπης θα έφθανε σε απόσταση 65 χλμ. από το φράγμα.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η φονική κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων της βραζιλιάνικης μεταλλευτικής εταιρίας «Vale» προκλήθηκε από υγροποίηση, δηλαδή την ίδια αιτία που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση το 2015 του φράγματος του Σαμάρκο συνιδιοκτήτρια του οποίου είναι η ίδια εταιρία, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» αξιωματούχος της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Η υγροποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα στερεό υλικό, όπως η άμμος, χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν υγρό.

Απειλή από τη μόλυνση του νερού

Με 110 ανθρώπους να έχουν χάσει επιβεβαιωμένα τη ζωή τους και άλλους 238 να παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή καταμέτρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην πόλη Μπρουματζίνιου θα μπορούσε να είναι η πιο φονική καταστροφή που σημειώνεται σε εργοτάξιο ορυχείου στην ιστορία της Βραζιλίας.

Αλλά οι συνέπειες δεν εξαντλούνται σε όσους σκοτώθηκαν από την τραγωδία. Η κυβέρνηση της πολιτείας Μίνας Ζεράις δήλωσε χθες πως οι αρχικές δοκιμές στον ποταμό Παραοπέμπα, ο οποίος μολύνθηκε από την τοξική λάσπη, δείχνουν πως «το νερό αποτελεί απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων». Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό του ποταμού για οιαδήποτε χρήση.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το συμβάν. Ομοσπονδιακοί και κρατικοί εισαγγελείς έχουν ήδη πει πως επιδιώκουν να χειριστούν την υπόθεση ως ποινική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας