«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο, με απώλειες άνω του 6% για την Εθνική

1476
χρηματιστήριο

Εν μέσω των προετοιμασιών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπέκυψε στις πιέσεις και ρευστοποιήσεις, παρά το (ισχνό) ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επεδίωξαν να αξιοποιήσουν τη διήμερη διόρθωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σχεδόν στα ίδια επίπεδα υποχώρησης με αυτά που ξεκίνησε η συνεδρίαση. Στο τέλος της ημέρας ο βασικός δείκτης της αγοράς διαμορφώθηκε στις 853,67 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 2,48%, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη και να φθάνει τα 80 εκατ.ευρώ.
...

Η εικόνα της συνεδρίασης επιδεινώθηκε στο κλείσιμο, και διαμόρφωσε αρνητική προδιάθεση για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.
Το ποσοστό ανοδικών/πτωτικών μετοχών ήταν και σήμερα αισθητά υπέρ των δεύτερων (17/102), ενώ ο μεγαλύτερος όγκος και αξία συναλλαγών επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες και απορρόφησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις από πλευράς πωλητών. Πάντως, χρηματιστές ανέφεραν στο Capital.gr, πως “βγήκαν” κάποιες εντολές αγοράς σε ορισμένους τίτλους, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως η διόρθωση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες για την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών δεν έχουν αμβλυνθεί και όλη η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα υπάρξει ανοδική αντίδραση (και ποιας διάρκειας) στη Wall Street.
Στην περίπτωση της Λεωφόρου Αθηνών, πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός της υπεραπόδοσης πολλών τίτλων, ακόμη και blue chips, το τελευταίο δίμηνο, σε συνδυασμό με την “επιμονή” ορισμένων funds να διατηρούν και να υποστηρίζουν τις short θέσεις τους. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η αγορά βρέθηκε μερικές μονάδες πριν το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, σε υψηλά 36 μηνών. Υπό την έννοια αυτή, η υποχώρηση στα επίπεδα των 850 μονάδων μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση εκτόνωσης, υπό την αίρεση να μην λάβει χαρακτηριστικά έντονου sell off η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια.
Η μετοχή της ΕΤΕ πρωταγωνίστησε αρνητικά μεταξύ των τίτλων του FTSE25, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 5,67%, που οδήγησαν την τιμή στα 0,3176 ευρώ, πίσω δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου! Ακολούθως η Eurobank κατέγραψε απώλειες 3,85% και έκλεισε στα 0,8750 ευρώ, καθώς στο τέλος απορροφήθηκαν οι πωλήσεις. Με μικρότερες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η Alpha Bank (-3,33%) και η Πειραιώς (-1,28%), ενώ η Αττικής βρέθηκε στο -4,81%.
Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 πιέσεις άνω του 3% δέχθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean, Ελλάκτωρ, FF Group, ΕΛΠΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-4,64%). Η μόνη που πέτυχε να κλείσει τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος ήταν η Grivalia (0,67%), στα 9 ευρώ.
Πέραν των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφηκε για τις Frigoglass (+7,62%) και Pasal (+10,97%). Στον αντίποδα, ξεχωρίζει η πτώση του Κέκροπα (-11%), η οποία προήλθε όμως έπειτα από πολυήμερο ράλι λόγω της υπόθεσης με την έκταση στο Ψυχικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας