Βατικανό: Οσμή σκανδάλου με εμπλοκή της Credit Suisse και ανάμιξη Κόντε

1025
βατικανό

Κέρδη 138 εκατ. στερλινών για «αόρατο» fund στο Λονδίνο υπό την αναταραχή του Brexit

Σημαντικές προεκτάσεις λαμβάνει το φερόμενο ως σκάνδαλο με τις σκιώδεις επενδύσεις από τον γραμματέα της Αγίας Έδρας, καθώς όπως διαρρέεται το επενδυτικό ταμείο που εδρεύει στο Βατικανό και βρίσκεται στο κέντρο έρευνας για οικονομική διαφθορά, προσέλαβε τον Τζιουζέπε Κόντε – τώρα πρωθυπουργό της Ιταλίας – να εργαστεί για μια συμφωνία που έγινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει το αξίωμα του.

Η σύνδεση με τον Κόντε, που αποκαλύφθηκε στα έγγραφα που εξετάζει η αστυνομία, είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της οικονομικής δραστηριότητας της κρατικής γραμματείας του Βατικανού, της ισχυρής κεντρικής υπηρεσίας της Αγίας Έδρας, η οποία αποτελεί αντικείμενο εσωτερικής έρευνας σχετικά με ύποπτες οικονομικά συναλλαγές.

Ο Κόντε ήταν ένας ελάχιστα γνωστός ακαδημαϊκός με έδρα τη Φλωρεντία, όταν προσλήφθηκε τον Μάιο του 2018 για να παράσχει νομική κάλυψη υπέρ της Fiber 4.0, μιας ομάδας μετόχων που επιχειρούσε τον έλεγχο της Retelit, της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών πέρυσι.

Ο κύριος επενδυτής στο Fiber 4.0 ήταν το Global Athena Fund, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα γραφεία του Βατικανού και ανήκε στον Ιταλό χρηματοδότη Raffaele Mincione.

Η τελική πηγή των κεφαλαίων του Mincione δεν είχε ποτέ δηλωθεί για τον έλεγχο του Retelit και ήταν άγνωστη πριν από την επίσκεψη της αστυνομίας του Βατικανού αυτό το μήνα στα γραφεία της Γραμματείας για να κατασχέσει έγγραφα και υπολογιστές.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, στελέχη του private banking της Credit Suisse έχουν εμπλακεί σε επενδυτικές προτάσεις από την Γραμματεία του Βατικανού, με αντικείμενο την ανάπτυξη πολυτελών ακινήτων σε μια από τις πιο διάσημες γειτονιές του Λονδίνου, στο Τσέλσι.

Μέχρι το 2014, συνολικά 200 εκατ. δολάρια είχαν καλυφθεί από λογαριασμούς της Credit Suisse και της Banca della Svizzera Italiana (BSI), μιας ιδιωτικής τράπεζας με έδρα το Λουγκάνο, σε μια ιταλική εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Λουξεμβούργο. Και αυτή η εταιρεία συνδέεται με την Γραμματεία του Βατικανού – θεματοφύλακα εκατοντάδων εκατομμυρίων φιλανθρωπικών δωρεών από τους καθολικούς πιστούς ανά τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα της επένδυσης, η Γραμματεία ήταν πλέον ο κάτοχος ενός σχεδίου για την κατασκευή 49 πολυτελών διαμερισμάτων στο Τσέλσι του Λονδίνου – ένα κερδοσκοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ.

Διερευνώντας την υπόθεση, η αστυνομία του Βατικανού κατέσχεσε «έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές» από τα γραφεία της Γραμματείας του Κράτους (κυβέρνηση του Βατικανού) και της Αρχής Οικονομικών Πληροφοριών (AIF).
Την ίδια εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε τον Giuseppe Pignatone, έναν από τους πιο διάσημους δικαστές κατά της μαφίας της Ιταλίας.

Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πώς η Γραμματεία του Βατικανού ανέλαβε μια πολύπλοκη συμφωνία ακινήτων στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις διαρροές, η συμφωνία προέβλεπε η Γραμματεία να αγοράζει μερίδιο μειοψηφίας στην Λεωφόρο Sloane 60 στο Τσέλσι μέσω μιας υπεράκτιας δομής κεφαλαίων και εταιρειών, πραγματοποιώντας κέρδος 138 εκατ. στερλινών για τον Raffaele Mincione, πρώην Ιταλό τραπεζίτη.

Πέρυσι, με την αγορά πολυτελών ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου κλονισμένη από την πολιτική αβεβαιότητα, η ανάπτυξη του σχεδίου αναγκάστηκε να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της με ένα hedge fund του Λονδίνου. Τον Νοέμβριο του 2018 η Γραμματεία του Βατικανού ζήτησε από τον Mincione να αγοράσει το κτήριο στο Τσέλσι εξολοκλήρου.

Οι ενέργειες της Γραμματείας για τα ακίνητα του Λονδίνου πραγματοποιήθηκαν με κονδύλια που κρατήθηκαν μακριά από την τράπεζα του Βατικανού, το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων, το οποίο από το 2013 έχει δημοσιεύσει ετήσια έκθεση των περιουσιακών στοιχείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δείξει πρόοδο μετά από προηγούμενες περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε δήλωση της, η επενδυτική εταιρεία WRM του Mincione είπε ότι η Γραμματεία του Βατικανού είχε ενημερωθεί σε όλες τις συναλλαγές της με το ταμείο της Credit Suisse και όλες οι συναλλαγές της με τη Γραμματεία ήταν διαφανείς και ελεγχθείσες.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, το γιατί ο Καρδινάλιος Becciu και οι σύμβουλοί του στην Credit Suisse, αποδέχτηκαν τους όρους της προσφοράς του Mincione να επενδύσουν στο σχέδιο του Chelsea, παραμένει ασαφής. Η επένδυση που υπογράφηκε από τον Καρδινάλιο Becciu προέβλεπε ο Mincione να μεταφέρει ένα μερίδιο από την περιουσία του στο Λονδίνο σε ένα ταμείο που ίδρυσε ειδικά για τη Γραμματεία ως μοναδικό πελάτη του. Στη συνέχεια μεταβίβασε μετοχές του νέου κτιρίου στο νέο ταμείο του Βατικανού σε τιμή που τριπλασιάστηκε περισσότερο από τα χρήματα που είχε επενδύσει, δύο χρόνια μετά την αγορά του.

Τον Ιούνιο του 2014, ένα μήνα πριν από τη συμφωνία του Βατικανού, οι λογαριασμοί δείχνουν ότι η αξία των ιδίων κεφαλαίων στη λεωφόρο Sloane 60 αναθεωρήθηκε έντονα υψηλότερα μετά από μια αξιολόγηση.

Βάσει μιας νέας αποτίμησης από την CBRE, η αξία των ιδίων κεφαλαίων του κτιρίου αυξήθηκε σε 137,66 εκατομμύρια λίρες ή περισσότερο από τρεις φορές τα 40 εκατομμύρια λίρες στερλίνες που ο Mincione είχε καταγράψει τον Δεκέμβριο του 2012, αντιπροσωπεύοντας ένα κέρδος ύψους 97,66 εκατομμυρίων λιρών σε μόλις 19 μήνες.

Τον επόμενο μήνα, ο Mincione πούλησε το κεφάλαιο που εξασφάλισε για το Βατικανό, το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Sloane Avenue 60 στη νέα αποτίμηση, ενώ απέσπασε περισσότερο από την αξία της αρχικής του επένδυσης. Το Βατικανό δεν θα είχε στην κατοχή του μετοχές απευθείας, αλλά μόνο μέσω της επένδυσής του στο κεφάλαιο του Mincione, το οποίο με τη σειρά του ανήκε στην πλειοψηφία των μετοχών του κτιρίου.
Τη στιγμή της πώλησης στο Βατικανό δεν είχε λάβει άδεια οικοδόμησης από το συμβούλιο του Kensington & Chelsea για τη μετατροπή.

Ως αποτέλεσμα της δομής των συμφωνιών, η Γραμματεία κατέβαλε εκατομμύρια σε bonus στον Mincione, ο οποίος χρέωνε 2% διοικητική αμοιβή και 20% επί των κερδών.
Τα κεφάλαια του Βατικανού χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την αγορά ομολόγων χωρίς διαβάθμιση στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του Mincione, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για να χρηματοδοτήσει τις δικές του προσωπικές επενδύσεις.
Ο κ. Mincione, μέσω της WRM, δήλωσε ότι η αύξηση της αποτίμησης λίγο πριν την αγορά της Γραμματείας, την αποφάσισε η CBRE ως ανεξάρτητος σύμβουλος και ελέγχθηκε από την Deloitte.

Η αξία του κτιρίου του Λονδίνου αυξήθηκε σημαντικά από τότε που το αγόρασε κοντά στο κατώτατο σημείο της αγοράς κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης του χρέους το 2012 και οι χρεώσεις αμοιβών για αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ήταν κανονικές λόγω της σύνθετης διαδικασίας σχεδιασμού.

Η WRM δήλωσε ότι οι επενδύσεις των χρημάτων της Γραμματείας στο χρέος της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Mincione «έγιναν σε πλήρη διαφάνεια με τον επενδυτή και τους συμβούλους του», καθώς και με τις ρυθμιστικές αρχές του ταμείου στο Λουξεμβούργο.

Μέχρι το 2016, αφού τελικά έλαβε άδεια οικοδόμησης από την Kensington & Chelsea, φάνηκε πως το μεγάλο στοίχημα στο ακίνητο του Λονδίνου, που χρηματοδοτήθηκε από το Βατικανό, ήταν έτοιμο να εξοφληθεί.

Στη συνέχεια, η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την ΕΕ. Το έργο αναγκάστηκε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του ενώ αντιμετωπίζει μια πολύ παγωμένη αγορά.

Από το 2016, οι τιμές των κυριότερων ακινήτων στο Λονδίνο μειώνονται κατά 10,4%, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων LonRes. Η Γραμματεία χρειάστηκε να αναχρηματοδοτήσει το ακριβό χρέος που συνδέεται με το ακίνητο. Έτσι η Γραμματεία απευθύνθηκε στην τράπεζα του Βατικανού για δάνειο, ενεργοποιώντας τον έλεγχο της συμφωνίας που τελικά οδήγησε στις έρευνες αυτόν τον μήνα.

Για το Βατικανό, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία ενός άγνωστου αριθμού λογαριασμών και επενδυτικών κεφαλαίων που πιστεύεται ότι κρατούνται εκτός του ελέγχου της τράπεζας του Βατικανού ή των κεντρικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Τα χρήματα που επενδύθηκαν στον Mincione από τη Γραμματεία προέρχονταν από ένα κεφάλαιο που υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας