Αγρίνιο-Άρτα: Απ’την εκδήλωση του ΜΕΤΑ, με αφορμή 100 χρόνια της ΓΣΕΕ

761
αγρίνιο

Με ομιλητή το συγγραφέα – ιστορικό, Γιώργο Αλεξάτο

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η ίδρυσή της αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας, γιατί συνένωσε το προλεταριάτο κάτω από μια ενιαία οργάνωση, παρότι η πορεία της είχε παλινωδίες, εργατοπατερισμό και παρεμβάσεις του κράτους.

Από την πρώτη απεργία που ξέσπασε από τους εργάτες ξύλου, των ναυπηγείων της Σύρου, στην Ερμούπολη, το 1879, μέχρι τους σύγχρονους εργατικούς αγώνες, το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα έχει δώσει πολλές μάχες, έχει δεχτεί ήττες, όμως, έχει καταφέρει μεγάλες επιτυχίες και νίκες, αναβιβάζοντας την κοινωνική και πολιτική θέση του κόσμου της εργασίας σε υψηλότερα επίπεδα.

Με αφορμή τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ, το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) διοργάνωσε εκδήλωση – συζήτηση σήμερα, Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018, στις 8 το βράδυ στο Αγρίνιο.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας, Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για το εργατικό κίνημα του τότε και του τώρα, εντός και εκτός αυτού που σήμερα χαρακτηρίζεται «επίσημο» συνδικαλιστικό κίνημα, για την οργάνωση της ταξικής πάλης. Να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση έγινε και την Πέμπτη 8 Νοέμβρη, στην Άρτα, με ομιλητή το Γ. Αλεξάτο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο agriniosite.gr, απήθυνε μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της 14ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το γραμματέα του ΜΕΤΑ, η κινητοποίηση έχει ως σκοπό να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι μετά από χρόνια λιτότητας δεν αντέχουν άλλο.

Οι αυξήσεις στους μισθούς, το «ξεπάγωμα» της διετίας 2016-2017 για την μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, η αύξηση κι όχι η μείωση του αφορολόγητου, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων αδείας αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα για τους συνδικαλιστές, μαζί με το αίτημα για την μη περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.

Η συμμετοχή και στις δυο εκδηλώσεις ήταν ικανοποιητική και η συζήτηση που ακολούθησε της κεντρικής ομιλίας και στην Άρτα και στο Αγρίνιο, όχι μόνο άνοιξε θέματα σε μια αγωνιστική και αισιόδοξη κατεύθυνση για την κοινή δράση στο εργατικό κίνημα, αλλά κυρίως ανέδειξε ιδεολογικοπολιτικά θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων και των παρεμβάσεων μας σήμερα και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες του αύριο.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας