Αίσχος! Οι δανειστές ζητούν ''περικοπές'' στα προνοιακά επιδόματα!

3004
προνοιακά επιδόματα

Έξι κατηγορίες προνοιακών επιδομάτων και παροχών αναμένεται να αποτελέσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το πεδίο διαβούλευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους δανειστές. Συγκεκριμένα, εντός της βδομάδας ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, με τους εκπροσώπους της τρόικα και κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο με σαφή εντολή του ζητά την περικοπή και αναδιανομή των προνοιακών, αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων.
Συγκεκριμένα, επί τάπητος θα βρεθούν έξι κατηγορίες παροχών: η καταβολή του φοιτητικούστεγαστικού επιδόματος, η χορήγηση καρτών μεταφοράς σε πολύτεκνους αλλά και αναπήρους, τα κριτήρια λήψης του επιδόματος στέγασης ή επιδότησης ενοικίου σε 600.000 δικαιούχους και το 2019 (το οποίο αποτελεί ένα από τα αντίμετρα), η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης αναπηρίας για την καταβολή των επιδομάτων, η ανακατανομή των οικογενειακών επιδομάτων με ενίσχυση στήριξης των οικογενειών με έως δυο τέκνα, αλλά και η πορεία καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για το 2018 και 2019.
Μάλιστα, αν και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά εξοικονόμησης, η αναδιάταξη του προνοιακού ”χάρτη” περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων επανεξέταση επί τα χείρω παροχών, κατάργηση, συγχώνευση ή και εξορθολογισμό αυτών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα τους.
Σημειώνεται ότι για τη διετία 2017-2018 έχει ήδη αποφασιστεί η στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας), ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 259 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το Νοέμβριο
Το κρίσιμο πρώτο τεστ για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στον τομέα της πρόνοιας θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες, ενώ οι αλλαγές-ανατροπές στο σύστημα οικογενειακών παροχών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον ερχόμενο Νοεμβρίου.
Αντίστοιχα, μέχρι το Νοέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών πρόνοιας.
Η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Μάιο του 2018, ώστε να εναρμονιστούν παράλληλα όλοι οι κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας.
Η εθνική εφαρμογή του νέου νόμου θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.
Έως τον Νοέμβριο, επίσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν οι αλλαγές στο επίπεδο της επιδότησης των μεταφορών, ενώ λίγο νωρίτερα, δηλαδή των Οκτώβριο, θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι εκπαιδευτικές παροχές (σ.σ φοιτητικό επίδομα), αφήνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες των ”Ειδήσεων”, ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων καταβολής του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές από φέτος!
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μέτωπο των δανειστών δεν είναι αρραγές σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απαιτεί ακραίες αλλαγές, που θίγουν κοινωνικές ομάδες.
Ποια επιδόματα βρίσκονται στο στόχαστρο:
Επιδόματα αναπηρίας: Η σκληρότερη μάχη με τους δανειστές αναμένεται να δοθεί στην αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας.
Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την ιδιωτικοποίηση τω κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας (σ.σ.: η πιστοποίηση να δίνεται από ιδιώτες γιατρούς), αλλά και την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ICF (International Classification of Functionting, Disability and Health.
Οικογενειακά επιδόματα: Περικοπές και στα οικογενειακά επιδόματα, με στόχο, δήθεν, να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, απαιτούνται επιπλέον 260εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικογενειών που έχουν έως δυο παιδιά.
Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την περικοπή των ποσών για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και αναδιανομή των κονδυλίων ή την εξεύρεση των πόρων από την περικοπή άλλων παροχών.
Στεγαστικό-φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ: Παρά τι γεγονός πως το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει ήδη την απόφαση με τα δικαιολογητικά για το επίδομα των 1000 ευρώ στους φοιτητές των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, οι δανειστές έχουν ζητήσει επιτακτικά την επανεξέταση των κριτηρίων, επιμένοντας σε μείωση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ που ισχύει έως σήμερα, με προσαύξηση κατά 3000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Οι δανειστείς στο σύνολο τους συμφωνούν στο κόψιμο του φοιτητικού επιδόματος, ει δυνατός από φέτος.
Εκπτώσεις στα εισιτήριο για ανάπηρους και πολύτεκνους
Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα επανεξετασθούν οι δικαιούχοι, αλλά και το ποσοστό της έκπτωσης στα μέσα μεταφοράς
Σήμερα, οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, δεν καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο για τη μετακίνηση τους, ενώ 50% του εισιτηρίου καταβάλλουν οι πολύτεκνοι.
Οι δανειστές έχουν επισημάνει ότι και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Οι δανειστές στο σύνολο τους συμφωνούν στις παρεμβάσεις,
Επίδομα στέγασης:
Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει από τώρα για τις προϋποθέσεις καταβολής το επιδόματος στέγασης που θα δοθεί σε 600.000 δικαιούχους το 2019.
Πρόκειται για ένα από τα αντίμετρα που νομοθέτησε, το οποίο θα καταβληθεί από το πλεόνασμα του 2018 και κοστίζει 600 εκατ. ευρώ. Το ΔΝΤ εμμένει να τεθούν από τώρα οι παράμετροι για την καταβολή του επιδόματος στέγασης, ή επιδότησης ενοικίου, ή αποπληρωμής μέρους δανείου για τους 600.000 πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, με το επιχείρημα ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στόχο.
Καταβολή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης:
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την καταβολή του ΚΕΑ αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, φέτος είναι διαθέσιμα 660 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ενώ για το 2018 θα πρέπει να βρεθούν πόροι 760 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας να περιορίσουν τις δαπάνες τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατευθυνθούν σε προνοιακές παροχές, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια απάντηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας