Φεύγουν κόκκινα δάνεια 50 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στα funds

1862
οφειλές

Οι υπερχεωμένοι δανειολήπτες γίνονται όμηροι των funds.

Με διαδικασίες-εξπρές μέσα στην άνοιξη περνούν σε διεθνείς οίκους τα δικαιώματα των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank και ακολουθούν αυτά της Εθνικής και της Alpha Bank – «Εμφύλιος» Δραγασάκη-Φλαμπουράρη.

Σε πολιτική βόμβα που η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να εκραγεί μετά τις εκλογές εξελίσσονται τα περίπου 82 δισ. κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η κινητικότητα που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα για την υιοθέτηση σχεδίων που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτυπώνει την αγωνία που υπάρχει για τις εξελίξεις, αλλά και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες και οι εξωπραγματικές απαιτήσεις που έχει θέσει ο SSM στις ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων -πρέπει να τα μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021- οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε εντατικοποίηση μαζικών πωλήσεων προβληματικών δανείων. Για να πιαστεί ο στόχος, πρέπει οι τράπεζες φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια να μειώνουν τα δάνεια κατά περίπου 17 δισ. κάθε χρόνο. Και αυτό θα το κάνουν με το να επιτευχθεί αυτό παρά να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και να περάσουν σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης. Είναι ζήτημα χρόνου οι πλειστηριασμοί που σήμερα γίνονται μαζικά από τις τράπεζες να γίνονται πλέον από funds και εταιρείες διαχείρισης που θα είναι πλέον οι επισπεύδοντες. Με τις τράπεζες η κυβέρνηση διατηρεί γραμμές επικοινωνίας. Με τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης όμως δεν υπάρχουν οι ίδιες οδοί επικοινωνίας και έτσι είναι ζήτημα χρόνου να δούμε και στη χώρα μας να εξελίσσονται σε έκταση σκηνικά τύπου Ισπανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη δώσει άδεια σε 16 εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και στην ουρά για αδειοδότηση υπάρχουν ακόμη περισσότερες από δέκα.

Ταυτόχρονα, Εurobank και Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν ήδη τη δημιουργία ανεξάρτητων εταιρειών που θα αναλάβουν είτε την ιδιοκτησία, είτε τη διαχείριση, είτε και τα δύο των κόκκινων δανείων τους. Πρόκειται για εταιρείες με διαφορετικά ΑΦΜ που θα στελεχοθούν με προσωπικό από τις τράπεζες, το οποίο θα υπογράψει συμβάσεις με τους νέους εργοδότες. Η διαχείριση των δανείων θα γίνεται πλέον με την τεχνογνωσία στη συλλογή οφειλών των εξειδικευμένων εταιρειών που θα εισφέρουν και τα κεφάλαια. Ασχέτως αν τα κόκκινα δάνεια πουληθούν ή δοθούν για διαχείριση, οι δανειολήπτες δεν θα έχουν απέναντί τους τις τράπεζες, αλλά την πίεση των εξειδικευμένων funds και εταιρειών.

Η Εurobank έχει δεχτεί ήδη μη δεσμευτικές προσφορές για το Project Pillar που αφορά τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα μεταβιβάσει μεικτό πακέτο (μικρές επιχειρήσεις, στεγαστικά κ.λπ.) ύψους 7 δισ. (Project Cairo) στο πλαίσιο του σχεδίου συγχώνευσης με την Grivalia. Η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να επιδιώκει συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία που θα συγκροτήσει δικό της φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, ο οποίος θα αναλάβει να διαχειριστεί σχεδόν το σύνολο των κόκκινων δανείων.

Εθνική και Alpha Βank δεν έχουν δρομολογήσει ακόμη για τα κόκκινα δάνεια εμπροσθοβαρείς κινήσεις τέτοιας κλίμακας, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να το πράξουν. Την ίδια στιγμή η Εθνική περιμένει τον Μάρτιο τις τελικές προσφορές για το Project Symbol ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που αφορά 13.000 δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που φέρουν εγγυήσεις 7.900 ακινήτων. Ταυτόχρονα, η Alpha ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο την πώληση του πακέτου Jupiter και ετοιμάζεται για την πώληση ενός ακόμη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση, προωθώντας το σχέδιο για τη δημιουργία ειδικών εταιρικών σχημάτων (Asset Protection Scheme), τα οποία θα σηκώσουν από τις τράπεζες συνολικά 15 δισ. κόκκινα δάνεια, πιάνει τους φετινούς στόχους μείωσης και μεταθέτει το πρόβλημα για το 2020. Ωστόσο η πίεση των θεσμών, η είσοδος ξένων εταιρειών που παίρνουν πάνω τους τη διαχείριση δανείων, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσαρμογές που έγιναν στην πολιτική δικονομία έχουν στρώσει τον δρόμο για την επιτάχυνση της ρευστοποίησης των προβληματικών δανείων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη λήξη -στο τέλος του μήνα- της παράτασης του νόμου Κατσέλη κάνουν την κυβέρνηση να ανησυχεί για την ανάπτυξη μιας καταστροφικής, για προεκλογική περίοδο, δυναμικής στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας