Υψηλές οι απώλειες στους χαμηλόμισθους. Στη 5η χειρότερη θέση η Ελλάδα

754
Υψηλές οι απώλειες στους χαμηλόμισθους
Πέμπτη η Ελλάδα σε μείωση μισθού λόγω απώλειας ωρών και θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι χαμηλόμισθοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 στην ελληνική οικονομία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις απώλειες εισοδήματος που είχαν εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την τεκμηρίωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην έκθεσή της για τη μισθολογική κατάσταση παγκοσμίως που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη επίπτωση του Covid-19 την περίοδο 2020-2021, «η κρίση επηρέασε δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, αυξάνοντας έτσι τις μισθολογικές ανισότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές χώρες οι μειώσεις των ωρών εργασίας είχαν αντίκτυπο στα επαγγέλματα χαμηλότερης ειδίκευσης -ιδίως σε εκείνα της ανειδίκευτης εργασίας- περισσότερο από τις διευθυντικές και επαγγελματικές θέσεις που συνδέονται με υψηλότερες αποδοχές».

Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Ακριβώς επειδή οι χαμηλόμισθοι ήταν εκείνοι που είχαν και τη μεγαλύτερη μείωση ωρών εργασίας και εισοδήματος, η Ελλάδα κατατάσσεται στον πίνακα της ΔΟΕ αρκετά υψηλά, στην πέμπτη θέση, με συνολικές απώλειες μισθών 9,6% ενώ στις μισθολογικές απώλειες κατά φύλο η μισθολογική μείωση καταγράφεται στο 11,7%.

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι «χωρίς την καταβολή επιδοτήσεων μισθών, οι εργαζόμενοι θα είχαν χάσει το 6,5% του συνολικού μισθού τους μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2020. Εάν δεν είχαν νομοθετηθεί μέτρα αντιστάθμισης της απώλειας των μισθών ή τμήματος αυτών το χαμηλότερα αμειβόμενο 50% των εργαζομένων θα είχε χάσει περίπου το 17,3% των μισθών τους, κάτι που είναι πολύ περισσότερο από την εκτιμώμενη μέση μείωση 6,5% για όλους τους εργαζομένους.

Κατά συνέπεια, το μερίδιο του συνολικού μισθολογικού λογαριασμού που έλαβαν όσοι εντάσσονται στο κατώτατο 50% της κατανομής των μισθών θα είχε μειωθεί κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 27% σε 24% κατά μέσο όρο, ενώ το μερίδιο όλων όσοι βρίσκονται στο 50% της ανώτερης μισθολογικής κατανομής θα είχε αυξηθεί από 73 σε 76%».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τρίτο τρίμηνο του 2020, χάθηκε το 12,1% των εργάσιμων ωρών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 345 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Επίσης η μείωση 10,7% στο παγκόσμιο εργατικό εισόδημα τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 αντιστοιχεί σε απώλειες εισοδήματος ύψους 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με το 76% των εργαζομένων στην άτυπη οικονομία, περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι, να βιώνουν δραματικές επιπτώσεις από την κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας