Τσαβούσογλου:Θα φύγουν οι Ρώσοι ειδικοί αλλά δεν θα καταργήσουμε τους S-400

422
Θα φύγουν οι Ρώσοι ειδικοί

Οι Ρώσοι ειδικοί που επιβλέπουν τους S-400, εξαιτίας των οποίων είναι τεταμένες οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, θα φύγουν από την χώρα αλλά η Άγκυρα απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα σχόλια αυτά έρχονται πριν την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουνίου. Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την παρουσία ρωσικού προσωπικού στη χώρα που βοηθάει στην εκπαίδευση και τη συναρμολόγηση των πυραύλων.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι οι S-400 θα βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο όταν οι ειδικοί φύγουν, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα “ικανοποιήσει” την απαίτηση της Ουάσινγκτον για απαλλαγή των ρωσικών πυραύλων.

“Οι S-400 θα είναι 100% υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία “, δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT. Ο ίδιος απέρριψε τις αμερικανικές εκκλήσεις προς την Τουρκία να μην ενεργοποιήσει τους πυραύλους. “Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε αιτήματα από άλλη χώρα για να μην χρησιμοποιηθούν”, είπε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Άγκυρα πριν από τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας