Τραμπ-Τζόνσον εναντίον Ε.Ε. και η τρύπια δυτική “ασπίδα” της Ελλάδας

965
τραμπ

Ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να εκδηλώσει έντονα την εχθρότητά του απέναντι στις Βρυξέλλες και την Ε.Ε., ακόμα και στη Σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας. 

Στη Σύνοδο αυτή ο Τραμπ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τζόνσον, τον οποίο στην πράξη ενθάρρυνε να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε., εκθειάζοντάς τον ως τον πιο κατάλληλο για το Brexit και υποσχόμενος καθησυχαστικά μεγάλη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μετα-Brexit περίοδο.

Οι καιροί της αρμονικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε. έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και για τις δυο πλευρές. Η Δύση έχει διαιρεθεί βαθιά και έχουν ξεσπάσει σκληρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, οι οποίες διαρκώς κλιμακώνονται. Η G7 έχει μετατραπεί σε αρένα αντιδικιών και συγκρούσεων, όπου δεν υπάρχει, πλέον, ένα υποτυπώδες σημείο συμφωνίας.

Μόνο στην Ελλάδα η κατεστημένη πολιτικο-οικονομική τάξη, όσο η Δύση διαιρείται, σπαράσσεται και χάνει έδαφος, τόσο περισσότερο παραδίδεται και προσκυνάει τα αντιμαχόμενα κέντρα της, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Το μόνο που, για παράδειγμα, δεν μπορούν να κάνουν Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας και ασφάλειας της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Στην ουσία δεν το έκαναν ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί είναι αμφίβολο αν το θέλουν, αλλά και γιατί ακόμα κι αν το ήθελαν, πλέον δεν το μπορούν. Η Συρία και οι εξελίξεις εκεί είναι πολύ χαρακτηριστικά της αδυναμίας της Δύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας