Τοποθετήσεις πρέσβη Παλαιστίνης στην Άγκυρα για τουρκο-παλαιστινιακή συμφωνία ΑΟΖ

903
πρέσβη

Στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

«Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε», υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, ο Φαέντ Μουσταφά δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Παράλληλα, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Οι αντιφάσεις του Παλαιστίνιου πρέσβη

Το Παλαιστινιακό κράτος έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ παρέκαμψε εν πολλοίς τα δικαιώματά του επί της ΑΟΖ, ενώ παράπονα έχει από τη Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ και ο Λίβανος.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος και ιδίως η Παλαιστίνη είναι παραδοσιακοί φίλοι της Κύπρου και της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προς ζημία Αθήνας και Λευκωσίας και παραμερίζοντας λανθασμένα την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και τους ισραηλινούς εποικισμούς, έχουν, δυστυχώς, μετατραπεί σε “δορυφόρους” του Ισραήλ.

Ωστόσο, έγκυροι αναλυτές τόνιζαν ότι αρκεί μια ματιά στο χάρτη για να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νόμιμης οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και το Παλαιστινιακό κράτος, όπως λαθεμένα και απολύτως άστοχα ισχυρίζεται ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, στο βαθμό που έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις του.

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας