Στη δημοσιότητα η συμφωνία Κατάρ-Τουρκίας: Καταριανά μαχητικά σε Αιγαίο & Α. Θράκη

Καταριανά μαχητικά

To Πενταπόσταγμα βγάζει στο ”φως” της δημοσιότητας τα επίσημα έγγραφα της συμφωνίας Κατάρ-Τουρκίας. Μία συμφωνία η οποία δεν είναι τόσο απλή και δεν έχει κωδικοποιηθεί σωστά από Έλληνες αναλυτές.

Το ”ζουμί” βρίσκεται στο ότι πλέον οι Καταριανοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Μίας αεροπορίας που όχι μόνο έχει ξεμείνει από πιλότους, αλλά και από μαχητικά F-16, τα οποία δεν έχουν αναβαθμιστεί.

Εν τω μεταξύ όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αφιερώματα για την εν λόγω συμφωνία και αφού αναλύουν το παρασκήνιο πίσω από το deal Τουρκίας-Κατάρ, αναφέρουν στο τέλος:

Η Καταριανή Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια την κατασκευαστικής εταιρείας (Dassault) για να αναπτύξει τα γαλλικά μαχητικά στη Τουρκία. Επίσης θα πρέπει να πάρει την άδεια για να κάτσουν στο πίσω κάθισμα οι Τούρκοι, οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά. Εξάλλου πάντα υπάρχει αυτός όρος από την Γαλλία. Το Κατάρ δεν έχει στείλει αίτημα και δεν νομίζουμε ότι το Παρίσι θα δώσει το πράσινο φως στο Κατάρ”, αναφέρουν οι Γάλλοι!

Τι αναφέρουν τουρκικές πηγές:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια. Θα χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για “πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση”.

Οι Τούρκοι βέβαια ”βάπτισαν” με άλλους τίτλους τις εν λόγω συμφωνίες. Ο τίτλος «Ιατρική εκπαίδευση για φοιτητές από το Κατάρ», προφανώς και προκαλεί γέλια.

Η επίσημη ονομασία της συμφωνίας είναι «Τεχνική ρύθμιση μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ σχετικά με την προσωρινή ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και προσωπικού υποστήριξης στην επικράτεια της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ωστόσο, αν εξετάσουμε ενδελεχώς τις ρήτρες συμφωνίας, θα δούμε ότι το Κατάρ αναλαμβάνει τον έλεγχο των ΤΕΔ.

Πρώτα απ ‘όλα, η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος αποικισμού του τουρκικού στρατού”, αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Τα αεροπλάνα του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια χωρίς περιορισμούς.

Mάλιστα σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, τα καταριανά μαχητικά θα κάνουν ”εκπαιδευτικές” πτήσεις όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Θράκη κάτι που θα σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το άρθρο 9 αναφέρει: ”Το Κατάρ, θα μπορεί να πετάει τα μαχητικά του εντός της Τουρκίας και να πραγματοποεί αποστολές μέσω Τουρκίας σε άλλες χώρες.”

Με την εν λόγω συμφωνία, τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας ανοίγουν εντελώς στο Κατάρ.

Τι αναφέρουν άλλες τουρκικές πηγές:

”Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία υπέστη μια μεγάλη κρίση με τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχει σοβαρές ελλείψεις σε πιλότους και λόγω των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, έφθασε στο σημείο να χάσει τα F-35.

Τα F-16, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν σοβαρά προβλήματα. Με άλλα λόγια, οι Καταριανοί στοχεύουν να καλύψουν αυτό το κενό. Η Τουρκία αποικίζεται από το Κατάρ με την εν λόγω συμφωνία. Ο εναέριος χώρος και τα λιμάνια της Τουρκίας ανήκουν πλέον στο Κατάρ. Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική σχέση μεταξύ του Κατάρ και του καθεστώτος Ερντογάν, αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να ελέγχονται από το Κατάρ”, αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας