ΣΜΤ: Η ανάπτυξή τους δολοφονεί!

1035
πυρκαγιές

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που χάσανε τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, στους ανθρώπους που αναζητούνται ακόμη, στους εκατοντάδες τραυματίες και πληγέντες.

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά θεατές στο ίδιο έργο, μπροστά σε μια νέα τραγωδία. Χιλιάδες συμπολίτες μας, χτυπήθηκαν από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών αβοήθητοι από τον κρατικό μηχανισμό, χωρίς κανένα ουσιαστικά προληπτικό μέτρο προστασίας, με την πυροσβεστική αποδιαρθρωμένη και αποστελεχωμένη, παρά τις ηρωικές προσπάθειες από το προσωπικό της και τα μέσα που διαθέτει.

Σαρωνικός, Μάνδρα, Πεντέλη και τώρα αυτές οι πυρκαγιές στην Αττική, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των καταστροφών, ενώ ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αποποιούμενοι τις τεράστιες ευθύνες τους κάνουν και πάλι λόγο για «ασύμμετρα φαινόμενα», αποδεικνύοντας ότι το μόνο μέλημα τους είναι η διαχείριση της δημόσιας εικόνας τους. Για ακόμα μία φορά ακούμε ότι έφταιξε ο καιρός, ο στρατηγός άνεμος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ωστόσο γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα ακόμη φονικό έγκλημα με συγκεκριμένα αίτια και με πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς!

Είναι αδιανόητο να βαφτίζονται ως «ασύμμετρα φαινόμενα» οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα πυρόσβεσης, αλλά και η υποστελέχωση σε μονάδες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, όταν μάλιστα συνεχίζεται η πολιτική διάθεσης υπέρογκων κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες !

Είναι εγκληματικό το να αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους, η αδυναμία της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά μέσα στην Αττική, όταν στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους χιλιάδες θέσεις «εξαφανίστηκαν» από το πυροσβεστικό σώμα τα τελευταία χρόνια!

Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα είναι όμως το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν τις ευθύνες στα ίδια τα… θύματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δημοτικές αρχές και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, για τις περικοπές σε υποδομές και εξοπλισμό, για την υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, για την ανετοιμότητα στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών! Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που θρηνούσαμε δεκάδες θύματα, η κυβέρνηση έφερε στα μουλωχτά τροπολογία για αύξηση των μισθών στελεχών του «υπερταμείου», η οποία αποσύρθηκε μετά από θύελλα αντιδράσεων! Η Περιφέρεια Αττικής ακόμα και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα, συνεχίζει να προσφέρει δώρα από τον προϋπολογισμό της, δηλαδή δημόσιο χρήμα, προς τους καπιταλιστές και τους επιχειρηματίες (βλ. προσφορά 20 εκ. ευρώ στον Μελισσανίδη για το γήπεδο στη Ν.Φιλαδέλφεια), τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε έργα πολιτικής προστασίας, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά κλπ.

Δεν είναι «θέλημα κανενός θεού» οι χρόνιες παθογένειες της οικιστικής ανάπτυξης της χώρας, η τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη! Ως εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επί δεκαετίες ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης! Η άναρχη και συχνά αυθαίρετη δόμηση, η ανιεράρχητη μίξη δασικών και οικιστικών εκτάσεων δημιουργούν εφιαλτικές προϋποθέσεις για πυρκαγιές, ειδικά μέσα σε πυκνοδομημένες και χωρίς σωστό σχεδιασμό περιοχές, όπως το Μάτι, οι οποίες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου. Είναι ασύλληπτο και ανεπίτρεπτο, εκατοντάδες άνθρωποι να εγκλωβίζονται και να καίγονται ζωντανοί εν έτη 2018, στους στενούς δρόμους ενός οικισμού, που δημιουργήθηκε χωρίς κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό, δίχως καμία πρόβλεψη για σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ η πρόσβαση προς στη θάλασσα ήταν «φραγμένη» από μαντρότοιχους και συρματοπλέγματα ξενοδοχείων και ιδιωτικών αυθαίρετών κατοικιών!

Οι καταγγελίες για εμπρησμούς από οικοπεδοφάγους, «επενδυτές», εργολάβους ή ακόμα και από αμέλεια, όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν τις κυβερνητικές ευθύνες που έχουν αφήσει την πυρανίχνευση κυρίως σε εθελοντές και κατοίκους ! Η παντελής έλλειψη πρόληψης και πυροπροστασίας, χωρίς έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, χωρίς εργασίες καθαρισμού, κλαδεύσεων, αποψίλωσης των ξερών βαραίνει την κυβέρνηση που συνέχισε και συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες..

Το χέρι των εμπρηστών οπλίζουν εξάλλου μια σειρά από νομοθετήματα που όχι μόνο δεν περιόρισαν, αλλά καθιέρωσαν, νομιμοποιήσαν και επέκτειναν την άναρχη δόμηση ανοίγοντας το δρόμο για καταπατήσεις και αποχαρακτηρισμούς, καθώς και μία σειρά από μνημονιακές διατάξεις και ρυθμίσεις, που προωθούν την εντατική εκμετάλλευση της γης και νομιμοποιούν την κατάσταση εξαίρεσης, καταργώντας τα όποια μέτρα προστασίας προς το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους!

Ως σωματείο μισθωτών τεχνικών εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε όλους τους εργαζόμενους που με υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνουν ακόμα τη μάχη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και αναζητούν τους δεκάδες ακόμα αγνοούμενους, αλλά και στις δεκάδες λαϊκές πρωτοβουλίες και τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που βοηθούν τους ανθρώπους στις περιοχές αυτές. Η ταξική αλληλεγγύη είναι το μόνο μέσο για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας και ως σωματείο θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε παρέχοντας με κάθε τροπο βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές.

Μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις μπορούμε να ανατρέψουμε τον κυνισμό και τον εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και ΜΜΕ, απαιτώντας εδώ και τώρα την εκκίνηση μίας αντίστροφης πορείαςενάντια στη μνημονιακή καταστροφή που μας επιβάλλουν!

Προτάσσοντας την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

  • Nα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές για τα λαϊκά στρώματα που επλήγησαν!

  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, διαγραφή των δανείων σε τράπεζες και δημόσιο των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

  • Λεφτά για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες και όχι για τα ματωμένα πλεονάσματα, το χρέος και τις νατοϊκές δαπάνες!

  • Άμεσα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές.

  • Συντήρηση και διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών και δρόμων.

  • Πλήρης νομοθετική προστασία των δασικών εκτάσεων από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

  • Αύξηση χρηματοδότησης για πρόληψη, πυροπροστασία, πυρόσβεση. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση κάθε μορφής συμβασιούχων πυροσβεστών.

  • Καθαρισμός, δασοπροστασία, αναδάσωση όλων των καμένων και υποβαθμισμένων εκτάσεων.

  • Σχεδιασμός και πολεοδόμηση σύμφωνα με τις ανθρώπινες κοινωνικές ανάγκες. Κατάργηση όλων των μνημονίων και των καταστροφικών νόμων για το χώρο και το περιβάλλον!

  • Να διαλυθούν τώρα το ΤΑΙΠΕΔ και το Yπερταμείο! Υπερασπίζουμε κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου από τα αρπακτικά του κεφαλαίου! Η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό!

* Πηγή: ergasia.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας