Προς νέα σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν: 20.000 Στρατός στα σύνορα

591
Προς νέα σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Επιστράτευση εθελοντών – Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ-Βρετανία-Πολωνία

Επιδεινώνεται η κρίση μεταξύ Γιερεβάν και Μπακού καθώς Στρατός της Αρμενίας αναπτύσσεται στα σύνορα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει κινητοποιήσει 20.000 στρατό και η κατάσταση θεωρείται πλέον κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρμενία έδωσε το “πράσινο φως” και ειδικές δυνάμεις από το 2ο Σώμα Στρατού μεταβαίνουν στο Gegharkunik κοντά στις θέσεις εισβολής των Αζέρων.

Ταυτόχρονα, άνοιξε γραφείο κατάταξης εθελοντών για το μέτωπο με την ονομασία “Ένωση Εθελοντών του Yerkrapah”. Αρμένιοι σπεύδουν να εγγραφούν, παίρνουν στολή-όπλα και πηγαίνουν στο νέο μέτωπο που άνοιξε με τους Αζέρους. 

Οι εθελοντές αποστέλλονται σε Syunik και Vardenis.

Στην περιοχή επικρατεί αναβρασμός. Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ιράν έχει φτάσει στο Γιερεβάν για διαβουλεύσεις με τους Αρμένιους. Ακόμη και το ΥΠΕΞ της Ινδίας έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας από τους Αζέρους να αποχωρήσουν από το αρμενικό έδαφος.

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ-Βρετανία-Πολωνία

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το State Department, η Βρετανία και η Πολωνία έβγαλαν έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην πλησιάζουν τα σύνορα.

Το State Department καλεί τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Αρμενία και στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Η πρεσβεία της Πολωνίας κάλεσε τους δικούς της πολίτες να μην μετακινηθούν προς περιοχές δίπλα στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το ίδιο και η Βρετανία η οποία κάλεσε τους πολίτες της να μην μεταβούν σε ακτίνα 5 χλμ από τα ανατολικά σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου M16/H26 μεταξύ των πόλεων Ijevan και Noyemberyan.

Συμπλοκές Αρμενίων-Αζέρων

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας επιβεβαίωσε πριν λίγο την αυθεντικότητα βίντεο που δείχνουν συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών στον ανατολικό τομέα των συνόρων.

Το συμβάν έγινε στις 17 Μαίου και κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόεδρος της χώρας Armen Sarkisyan κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Γενικό Επιτελείο και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να λάβουν αυστηρά μέτρα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις των Αζέρων δεν εμφανίστηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στα σύνορα των δύο χωρών.

Πασινιάν: “Θα υπάρξει στρατιωτική λύση”

“Η Δημοκρατία της Αρμενίας δεν έχει συζητήσει και δεν θα συζητήσει κανένα θέμα με λογική “δημιουργίας διαδρόμου”.

Οι δυνάμεις των Αζέρων πρέπει να φύγουν από το έδαφος μας αμέσως.

Θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό. Η περίπτωση εδώ καθορισμού των συνόρων είναι ακατάλληλη.

Το υπουργείο Άμυνας επανέλαβε την ετοιμότητα του να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην εισβολή στην “Μαύρη Λίμνη”.

Ήδη αναπτύσσονται επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις.

Αν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν αποσυρθεί από το Syunik μετά από τις διπλωματικές συζητήσεις, θα υπάρξει στρατιωτική λύση.

Η διαδικασία της απάντησης του Οργανισμού CSTO στο αίτημα της Αρμενίας, δεν προχωρά με την ταχύτητα που θέλουμε από την αρμενική πλευρά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Image

Image

Image

 

Βασική Πηγή: warnews247

Βασίλης Καπούλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας