Προκαλεί ο Τσαβούσογλου και στο Κυπριακό: Δεν ξανασυζητάμε ομοσπονδία-Αιχμές για Αναστασιάδη

621

Στο Κυπριακό, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber.

Η Τουρκία δεν ξανασυζητά ομοσπονδία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία, επάνω, αρχείου Reuters), και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ότι υποχώρησε από τις συμφωνίες του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του διαμοιρασμού εξουσίας.

Μαφία και κατεχόμενα

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber, ο τούρκος υπουργός είπε ότι «χθες το βράδυ σε ένα πρόγραμμα είδαμε ένα σχόλιο για την ΤΜΤ που μας στεναχώρησε. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε ένα μεγάλο σφάλμα, πραγματικά. Επειδή η ΤΜΤ είναι είναι το σύμβολο της αντίστασης των Τουρκοκυπρίων. Το να συνδέεται η ΤΜΤ με τη μαφία, τις δολοφονίες μας στενοχωρεί όλους».

Η Κύπρος, ανέφερε, «είναι μια εθνική υπόθεση. Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων σε άλλα θέματα. Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας, και των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «όταν χθες το βράδυ είδα αυτό το σχόλιο εγώ αρχικά δεν το πίστεψα. Ελπίζω να υπάρξει διόρθωση γιατί προκάλεσε αγανάκτηση τόσο στην Τουρκία όσο και στην τδβκ αυτό το σχόλιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Για το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός είπε ότι η μία διάστασή του είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Οι υδρογονάνθρακες

«Στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι Ελληνοκύπριοι αν πουν ναι και αν είναι ειλικρινείς και αν η ΕΕ πιέσει λίγο τους Ελληνοκύπριους, θα είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να διευθετηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ εταιρειών των δύο πλευρών, μέσω ΕΕ, μέσω ΟΗΕ», ανέφερε.

Μετά από αυτό, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, «δεν έχει σημασία ποιος έκανε γεώτρηση και ποιος όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει λυθεί και το 51% των προβλημάτων έντασης στη Μεσόγειο».

Αλλά, είπε, «δυστυχώς, παρόλο που η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση στο θέμα του διαμοιρασμού, η ελληνοκυπριακή πλευρά το έχει απορρίψει αυτό.

»Και ο λόγος είναι καθαρός. Είναι μέλος της ΕΕ, έγινε μέλος αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με κάποιο τρόπο και γίνεται αποδεκτή μέσα στον οργανισμό με κακομαθημένη συμπεριφορά μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης του οργανισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πραγματικότητα, αν σκεφτούμε λογικά, και οι ίδιοι παραδέχονταν στο περιθώριο συναντήσεων για το Κυπριακό ότι ο αγωγός EastMed δεν ήταν εφικτός και ότι ήταν πολιτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα».

«Από εδώ μπορεί να πάει μέσω Τουρκίας και όλοι να κερδίσουν. Δηλαδή αναφερόμαστε σε έναν απλό διαμοιρασμό», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδία

Οσο για την πολιτική λύση, ανέφερε, «εμείς διαπραγματευτήκαμε την ομοσπονδία αλλά δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα εξαιτίας της ελληνοκυπριακής στάσης».

Εθεσε το ερώτημα γιατί τήρησαν αυτή τη στάση, για να απαντήσει: «Επειδή είναι εκείνοι που διέλυσαν και τις συμφωνίες του 1960. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέτρεψε όλες τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Απέρριψε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Τώρα διαπραγματευόμαστε για 54 χρόνια και δεν υπάρχει τίποτα».

«Η μια πλευρά επιβραβεύεται, η άλλη τιμωρείται», υποστήριξε.

Ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι δεν ξανασυζητούν ομοσπονδία και κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη πως υποχώρησε και από τις συμφωνίες του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του διαμοιρασμού εξουσίας.

«Ακόμη και αν διαπραγματευόμαστε για άλλα 100 χρόνια δεν θα καταλήξουμε πουθενά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι πλέον η λύση πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας.

«Πρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με την αναγνώριση των δικαιωμάτων που δόθηκαν στους τουρκοκύπριους στο Σύνταγμα του 1960», δήλωσε.

«Θα πάρετε άδεια από εμάς»

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι, όπως αναφέρθηκε για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσπάθησαν 9 φορές να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά δεν τους το επέτρεψαν.

Οπως είπε, ορισμένες φορές τις απέτρεψαν με διπλωματικές μεθόδους, ορισμένες με μέτρα που έλαβαν οι ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

«Δεν επιτρέψαμε την είσοδό τους και δεν θα την επιτρέψουμε ούτε και από δω και πέρα, η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη», ανέφερε.

«Μόνο αν κάνετε συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να γίνει. Επιστημονική έρευνα; Θα πάρετε άδεια από εμάς», συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις με Ισραήλ και Ρωσία

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον Ισραήλ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ξεκίνησε ένας διάλογος με το Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση». Ο πρόεδρός μας, σημείωσε, «συνομίλησε με τον Χέρτζογκ, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, εγώ με τον υπουργό Εξωτερικών».

Διευκρίνισε ότι «η εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις βασικές μας θέσεις. Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης».

«Το ξέρει και το Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ναι στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών εκεί; Η πολιτική μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη».

«Ετσι διατηρούμε τις σχέσεις μας και με τη Ρωσία», τόνισε.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας