Παγκόσμια Τράπεζα:Απαιτείται λύση για την αναδιάρθρωση των χρεών του Τρίτου Κόσμου

404
Παγκόσμια Τράπεζα: Απαιτείται λύση

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών του G20, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας ζητώντας να επιταχύνουν τις εργασίες για την αναδιάρθρωση των χρεών του Τρίτου Κόσμου

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών του G20, που συναντώνται σήμερα και αύριο στη Ρώμη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας ζητώντας να επιταχύνουν τις εργασίες για την αναδιάρθρωση των χρεών του Τρίτου Κόσμου, μεταξύ άλλων παγώνοντας την αποπληρωμή των χρεών και υποχρεώνοντας και τους ιδιώτες πιστωτές να συνεργαστούν.

Ο κ. Μάλπας που παρέστη στην πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου επεσήμανε στους ηγέτες τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα της ανακούφισης των φτωχότερων χωρών από τα διογκωμένα, λόγω της πανδημίας, χρέη που τις βαραίνουν. Τους ζήτησε, λοιπόν, να κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Το G20 είχε ήδη από πέρυσι δρομολογήσει ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των χρεών των φτωχών κρατών, όμως είχε απορρίψει κάθε συζήτηση περί διαγραφής χρεών. Επιπλέον το μορατόριουμ μετά από συνεχείς παρατάσεις λήγει στα τέλη του έτους, χωρίς να υπάρχει μεγάλη διάθεση από αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, για νέα παράταση.

Επίσης, η συμφωνία δεν αφορούσε τα χρέη προς ιδιώτες πιστωτές, ένα θέμα που συζητήθηκε και σήμερα, χωρίς όμως να υπάρξει πρόοδος ή διάθεση για να ασκηθούν πιέσεις.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τα χρέη των φτωχότερων κρατών αυξήθηκαν κατά 12% στο ποσό ρεκόρ των 860 δισ. δολαρίων το 2020 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει παράταση του μορατόριουμ αλλά και των προσαυξήσεων, καθώς οι χώρες του τρίτου κόσμου συνεχίζουν να υποφέρουν από την πανδημία και τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών δείχνουν πως θα αργήσουν ακόμη να ορθοποδήσουν.

Το πάγωμα των πληρωμών των χρεών έχει υποστηρίξει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που φέρνει η άνιση οικονομική ανάκαμψη και η άνιση διανομή των εμβολίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας