Παγετώνας στην Αλάσκα “το ‘σκάσε”

663
Παγετώνας στην Αλάσκα

Μετακινείται 100 φορές γρηγορότερα, κατά 12 μέτρα ημερησίως

Ο παγετώνας Μούλντροου (Muldrow) μήκους 62 χιλιομέτρων, που βρίσκεται δίπλα στην υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας, το Ντενάλι, τελευταία φορά που εθεάθη να “κινείται” ήταν το 1956-57.
Σε παγετώνας στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι καταγράφεται αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «επεισόδιο επιτάχυνσης» καθώς κινείται 50 – 100 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό.
Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου του 2021 από τον Κρις Παλμ, πιλότο του ταξιδιωτικού πρακτορείου K2 Aviation που πετά κυρίως στο Ντενάλι.
Καθώς πετούσε πάνω από τη βόρεια πλευρά της υψηλότερης κορυφής της Αλάσκας (με ύψος 6,190 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), παρατήρησε μια ασυνήθιστη τοπογραφία γύρω από τον παγετώνα Μούντροου.
Τράβηξε φωτογραφίες από το ανώμαλο, γεμάτο ρωγμές -που μπορεί να αποδειχτούν φονικές για τους αναρριχητές του Ντενάλι- τοπίο και τις έστειλε σε ένα φίλο του γεωλόγο.
«Κοιτούσα τον παγετώνα και σκεφτόμουν πως είναι πραγματικά δύσκολο να αναρριχηθείς πάνω του αυτή τη στιγμή. Είναι κομματιασμένος, σκισμένος με μυτερούς όγκους πάγου και βαθιά ρήγματα παντού» ανέφερε ο Παλμ στο τοπικό μέσο Anchorage Daily News.
Κι όντως, η Υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου επιβεβαίωσε πως ο παγετώνας καταγράφει δραστηριότητα, κινούμενος περίπου 10 – 12 μέτρα ημερησίως!
Βεβαίως, όπως παρατηρούν οι γεωλόγοι, δεν υπάρχει τίποτα που να συνιστά έκπληξη με την κίνηση των παγετώνων, καθώς οι περισσότεροι όγκοι πάγου στη γη βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μετακινούμενοι κάποια χιλιοστά την ημέρα.
Ωστόσο, ένα σπάνιο ποσοστό παγετώνων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές -όπως στην Αλάσκα και σε μέρη του Θιβέτ– καταγράφουν κυκλικές περιόδους όπου η κίνησή τους επιταχύνεται ασυνήθιστα και κόντρα στο φυσιολογικό μετά από μια περίοδο σχετικής «ηρεμίας».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη συμπεριφορά των παγετώνων εικάζεται πως επιηρεάζει και η κλιματική αλλαγή.
Όπως καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση The Cryosphere, οι ορεινοί παγετώνες σε όλο τον κόσμο συρρικνώνονται, έχοντας απωλέσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, πάνω από 6 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τη δεκαετία του 1990.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας