Ο Ψυχρός Πόλεμος “παγώνει” το Nord-Stream-2: Βερολίνο VS Μόσχας για Ουκρανία

504
Ο Ψυχρός Πόλεμος

Η Ρωσία προειδοποιεί κατά της πολιτικοποίησης του Nord Stream 2 καθώς η Γερμανία συνδέει το έργο με την κρίση στην Ουκρανία

Θύμα της ρωσονατοϊκής σύγκρουσης πέφτει και ο αγωγός Nord Stream 2, παρασύροντας και τις σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου στην αναταραχή του γεωπολιτικού μαραθώνιου.

Οι Γερμανοί συνδέουν το φαραωνικό έργο με την κρίση στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρηση και εμβάθυνση του ψυχροπολεμικού κλίματος στα ανατολικά σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Nord Stream 2, ο κοινός ρωσοευρωπαϊκός αγωγός μεταφοράς αερίου και υδρογόνου που εκτείνεται από τη Ρωσία έως τη βορειοανατολική Γερμανία κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, ολοκληρώθηκε και ετοιμάστηκε για λειτουργία στα τέλη του περασμένου έτους. Η πιστοποίηση του αγωγού αναστέλλεται πλέον από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, όπως ήδη έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα, με την Gazprom να λέει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.

Η ρωσική πλευρά θα συμμορφωθεί με όλα τα απαιτούμενα πρότυπα κατά την πιστοποίηση του Nord Stream 2 και ελπίζει ότι η διαδικασία δεν θα καθυστερήσει ή πολιτικοποιηθεί τεχνητά, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η λειτουργία του Nord Stream 2 θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία για την πιστοποίησή του από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει ή να πολιτικοποιηθεί τεχνητά. Πρέπει να διεξάγεται αυστηρά σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα, με τα οποία σκοπεύουμε να τηρούμε τυπικά”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τη Δευτέρα.

Το υπουργείο σημείωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η Γερμανίδα ομόλογός του θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη συνάντησή τους την Τρίτη. “Θα υπάρξει μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για τα πιο πιεστικά διεθνή προβλήματα, κυρίως την εφαρμογή των ρωσικών προτάσεων για ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι η Δύση θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα” κατά της μεγάλης υποδομής φυσικού αερίου σε περίπτωση κλιμάκωσης για την Ουκρανία και υπενθύμισε ότι το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον είχαν υιοθετήσει κοινή δήλωση για το θέμα πέρυσι.

“Εμείς ως νέα γερμανική κυβέρνηση έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα στη συμφωνία ότι τα ενεργειακά έργα πρέπει να συμμορφώνονται με τη γερμανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό ισχύει και για το Nord Stream 2. Επί του παρόντος, αυτό το έργο δεν συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επομένως η διαδικασία πιστοποίησης ανεστάλη”, είπε Μπέρμποκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Σε περίπτωση συνεχιζόμενης κλιμάκωσης από τη Ρωσία, εμείς και οι εταίροι μας θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα”, προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

“Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει σε άλλες χώρες ποια κατεύθυνση που μπορούν να ακολουθήσουν, ποιες σχέσεις μπορεί να έχουν και ποιες συμμαχίες μπορούν να συνάψουν. Η κυριαρχία της Ουκρανίας δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων”, είπε η Μπέρμποκ. “Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, οικονομικά, στρατηγικά, πολιτικά”, πρόσθεσε.

Η πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων δεν διευκρίνισε ποιες ήταν αυτές οι “επιθετικές πράξεις”. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει παρόμοιους ισχυρισμούς και κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την απειλή του Ρώσου “μπαμπούλα” ως δικαιολογία για να συνεχίσει τη συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας \πραγματοποιεί τα πρώτα της ταξίδια στο εξωτερικό στο Κίεβο και τη Μόσχα. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν με φόντο τις ρωσικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και τις κατηγορίες για σχεδιασμό «ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία. Πώς θα μιλήσει ένας ενεργός αντίπαλος του Nord Stream 2 στη Ρωσία και θα αποφασίσει το Βερολίνο να αναλάβει έναν ανεξάρτητο ρόλο στη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη;

Οι Πράσινοι της Μπέρμποκ αντιτάχθηκαν εδώ και καιρό στο Nord Stream 2 και ταυτόχρονα κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι “παίζει πόκερ” με τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι μειώνει σκόπιμα τις προμήθειες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης. Οι εταίροι του συνασπισμού τους, οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό υποστήριξη για το έργο και η πρώην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ υπό την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης το ευνόησε επίσης ως μέσο διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας εν μέσω της μετάβασης της βιομηχανικής δύναμης σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Πέντε δυτικοευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η γερμανική Uniper και η Wintershall, η αυστριακή OMV, η γαλλική Engie και η Royal Dutch Shell, συνεργάζονται με τη ρωσική Gazprom στο Nord Stream 2. Η κατασκευή του αγωγού αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μήκους 1.230 χιλιομέτρων ξεκίνησε το 2018 και βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο έργο στα τέλη του 2019, με αποτέλεσμα πολλοί δυτικοί εργολάβοι να απειληθούν με “συντριπτικούς και δυνητικά θανατηφόρους” περιορισμούς και να αποσυρθούν.

Ρωσικά πλοία αναπτύχθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου το 2021, με τον αγωγό να γεμίζει με αέριο τον Δεκέμβριο και να είναι έτοιμος για λειτουργία, εν αναμονή της γερμανικής και ευρωπαϊκής ρυθμιστικής έγκρισης. Το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίηση του αγωγού τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η Nord Stream 2 AG – ο φορέας εκμετάλλευσης που εδρεύει στην Ελβετία, πρέπει πρώτα να δημιουργήσει μια νομική οντότητα στη Γερμανία. Η Gazprom έχει υποδείξει ότι η πιστοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο έτος.

Η καθυστέρηση διέλυσε τις ελπίδες των καταναλωτών ενέργειας που αντιμετωπίζουν τα εξαντλημένα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου και τις εκτοξευόμενες τιμές ενέργειας ότι ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ελλείψεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος χειμώνα.

Αισιοδοξία στους ενδιαφερόμενους για το έργο προκαλεί το γεγονός ότι, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε ένα νομοσχέδιο που πρότεινε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 την περασμένη εβδομάδα, με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών να καταψηφίζει το μέτρο εν μέσω ανησυχιών ότι νέοι περιορισμοί ενδέχεται να επιδεινώσουν τις σχέσεις με το Βερολίνο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας