Ο συριακός στρατός κατέλαβε τη Χαν Σεϊχούν. Μεγάλη ήττα τζιχαντιστών-φιλοδυτικών

486
συριακός

Ο συριακός στρατός κατέλαβε χθες Κυριακή τη Χαν Σεϊχούν, πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας πάνω σε αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας, όπου εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες με τζιχαντιστές και φιλοδυτικούς μισθοφόρους.

Τις προηγούμενες ημέρες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέσπασαν από τους τζιχαντιστές και τους φιλοδυτικούς αντάρτες διάφορα χωριά δυτικά της Χαν Σεϊχούν.

Από την πόλη διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη μητρόπολη του Χαλεπιού (βόρεια), αστικά κέντρα που βρίσκονται αμφότερα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος εισήλθαν στη Χαν Σεϊχούν για πρώτη φορά αφότου είχαν χάσει τον έλεγχό της το 2014», ανέφερε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της φιλοδυτικής ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμα, του Χαλεπιού και της Λαττάκεια συνεχίζουν να τελούν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Σθεναρή αντίσταση»

Στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και δρουν ορισμένες άλλες οργανώσεις ανταρτών, γίνονται από τα τέλη του Απριλίου σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος προέλασαν σε συνοικίες στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και κατέλαβαν πολλά κτίρια, όμως οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται», είπε χθες ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Τουλάχιστον 59 φιλοδυτικοί αντάρτες και τζιχαντιστές και 28 στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την οργάνωσή του.

Τζιχαντιστές και αντάρτες προβάλλουν «σθεναρή αντίσταση» στις δυνάμεις του καθεστώτος, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων «βομβιστές καμικάζι» για να τις απωθήσουν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχεδόν έρημη

Σήμερα σχεδόν έρημη καθώς οι κάτοικοί της την έχουν στη πλειονότητά της εγκαταλείψει, η Χαν Σεϊχούν είχε πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων πριν αρχίσει η κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Από τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 1.400 τζιχαντιστές και αντάρτες και 1.200 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ. Επιπλέον, έχουν σκοτωθεί 860 άμαχοι στους βομβαρδισμούς.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, που τονίζει πως φοβάται νέα ανθρωπιστική «καταστροφή».

Στην περιοχή της Ιντλίμπ είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, και τη Ρωσία.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, αφού οι τζιχαντιστές απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αποσυρθούν.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Στην πορεία των ετών, το καθεστώς της Δαμασκού κατάφερε να ανακτήσει περί το 60% της επικράτειας, με την υποστήριξη των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας