Ο αγωγός των ανατροπών, Nord Stream 2

570
Ο αγωγός των ανατροπών

Και τα αδειάσματα των ΗΠΑ προς υποτακτικούς καλά κρατούν!

Nord Stream 2: Ο αγωγός που αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη, σύμφωνα με προσεγγίσεις αναλυτών που κάθε άλλο παρά βρίσκονται στον κατάλογο των… συμπαθούντων τη Ρωσία!

 

Πέρα από συμπάθειες (όρος αδόκιμος για τις διεθνείς εξελίξεις), είναι γεγονός ότι η ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 θα επισύρει ραγδαίες αλλαγές σε όλο το φάσμα των σχέσεων στην ανατολική και νότια Ευρώπη!
Η λυσσαλέα αντίδραση των ΗΠΑ στην κατασκευή αυτού του αγωγού τα τελευταία 6-7 χρόνια, οι δεκάδες δέσμες κυρώσεων και απαγορεύσεων που συνοδεύονταν με βαρύγδουπες εκφράσεις και απειλές όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά και συμμάχων, όπως η Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, δεν έφερε αποτέλεσμα.
Και είναι, ίσως, το μεγάλο μετάλλιο με το οποίο η Άνγκέλα Μέρκελ φεύγει από την καγκελαρία, εκτιμούν αναλυτές στη Μόσχα:

Η κόρη πάστορα, γεννημένη στη Λαοκρατική Γερμανία, με σπουδές που περιλάμβαναν ως συστατικό στοιχείο τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Η πολιτικός που κρατήθηκε στην κορυφή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. ουσιαστικά επί 20ετια, «ανατρέποντας» αρχικά τον κομματικό της μέντορα, Χέλμουτ Κολ.

Η καγκελάριος που δεν αμφισβήτησε ούτε στιγμή τις δυτικές αξίες και τη συμμαχία υπό έναν ηγεμόνα, βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Τι θέση να κρατήσει έναντι του αγωγού που πρότειναν οι Ρώσοι και συνέφερε την οικονομία της χώρας της; Σε ανάλογο δίλημμα είχε βρεθεί και ο προκάτοχος της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν μπήκε το θέμα της κατασκευής του πρώτου αγωγού, Nord Stream 1. Ο αγωγός έγινε, ο Σρέντερ λοιδορήθηκε ως «προδότης», κυρίως από το κόμμα της Μέρκελ, ωστόσο η γερμανική οικονομία απολαμβάνει τους θετικούς καρπούς εκείνης της «προδοσίας»!

Είναι ξεκάθαρο ότι η γερμανική πολιτική τάξη δεν σκέφτεται καν να ταρακουνήσει το στρατηγικό στάτους κβο στο αγγλοσαξωνικό αμερικανοκεντρικό σύστημα αξιών. Ούτε βέβαια η Μέρκελ η οποία, ωστόσο, κατάφερε να μην ενδώσει στις πιέσεις για σαμποτάζ του αγωγού, έχοντας την υποστήριξη της πλειοψηφίας των γερμανικών μονοπωλίων. Και η αιτία, βέβαια, δεν ήταν κάποιος, ανύπαρκτος, φιλορωσισμός, αλλά το… χρήμα! Αυτό τρέχει μόλις φτάνει το ακόμα πιο φθηνό ρωσικό αέριο των αγωγών. Διότι τώρα φθάνει απευθείας και όχι μέσω τρίτων χωρών!

Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.07.2021

Ο έμπειρος Μπάιντεν και η… απατημένη Ουκρανία

Ο υπέργηρος μεν αλλά πολύπειρος πολιτικός, Τζο Μπάιντεν, με μια φράση του «ανακάτεψε» την τράπουλα:

«Όταν ανέλαβα την προεδρία το έργο αυτό είχε στηθεί στο 90%. Πισωγύρισμα δεν υπήρχε. Έπρεπε να σκεφθούμε τη διατήρηση της ενότητας με τους συμμάχους μας, πριν απ´ όλα με τη Γερμανία. Τέλεια και τέρμα!»

Ο… αγωγός ερρίφθη! Οι κυρώσεις που ήταν στην αμερικανική φαρέτρα, πάγωσαν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, που νόμιζε ότι η πολιτική είναι σατυρικό τηλεσόου, πήγε τρέχοντας στο Βερολίνο. Η Μέρκελ με πολύ πολύ ευγενικό τρόπο τον έστειλε πίσω… αδιάβαστο! Κλαυθμός στο Κιέβο.
Η καγκελάριος επτά χρόνια αντιστάθηκε, αλλά τελικά πρόδωσε τα ουκρανικά συμφέροντα για χάρη της Ρωσίας, έσκουζε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Αρεστόβιτς, μετά το Βατερλώ του προϊσταμένου του στο Βερολίνο. Και συμπλήρωνε με απόγνωση ότι «τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και στο περιβάλλον του Μπάιντεν»!

Το εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται ο αγωγός Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021

Πριν πετεινός λαλήσει τρεις, η Μέρκελ κάνει το τελευταίο αποχαιρετιστήριο ταξίδι στην Ουάσιγκτον και εκεί οι δυο ηγέτες υπογράφουν συμφωνία για τις υποχρεώσεις της Γερμανίας έναντι της Ουκρανίας, μετά τη λειτουργία του Nord Stream 2.
Δηλαδή, ο αγωγός θεωρείται «κλεισμένο» θέμα και η Ουάσιγκτον επιχειρεί να βρει το χάπι για να χρυσώσει το άδειασμα της χώρας που έχει μετατρέψει σε προτεκτοράτο φθηνού επιπέδου! Εκχωρεί τις φραστικά διακηρυγμένες υποχρεώσεις της έναντι της Ουκρανίας… στη Γερμανία!
Η Ουάσιγκτον ως φαντασμένος Δον Κιχώτης, πέρασε στην αμερικανογερμανική συμφωνία την υποχρέωση της Γερμανίας «να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. για λήψη μέτρων, μαζί και κυρωτικών, ώστε να μειώσει τις εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, αν η Ρωσία επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο»! (Οποία ένδειξη της ευρωπαϊκής κυριαρχίας!)
Την ενημέρωση για τη Συμφωνία έκανε η αλήστου μνήμης ΥΦΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ. Ναι, αυτή που το Φεβρουάριο 2014 συνοδεία του εκεί πρεσβευτή-επιτελάρχη των αιματηρών γεγονότων στην πλατεία Μαιντάν, Τζέφρι Πάιατ, μοίραζε πιροσκί στους ψεκασμένους διαδηλωτές! Τότε που ξεκινούσε η «ελεύθερη και δημοκρατική» πορεία της Ουκρανίας στην Ευρώπη, όπως τάιζαν σανό τους πολίτες…
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο πικρό είναι το ποτήρι που καλείται να πιει το συνοθύλευμα των αεριτζήδων στο Κιέβο που θεώρησαν ότι έμαθαν την τέχνη της πολιτικής… Τα διεθνή πρακτορεία δεν δίνουν εικόνες και τσιτάτα από τους κρωγμούς και το δημόσιο βρισίδι που εκτοξεύουν κατά Μέρκελ και Μπάιντεν! Σε τέτοιο βαθμό κρωγμοί που η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να διαρρεύσει στον Τύπο, σύμφωνα με το Politico, ότι το Κίεβο πρέπει να συγκρατηθεί από παραπέρα άσκηση δημόσιας κριτικής στη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό, διότι «οι αρνητικές διακηρύξεις μπορεί να επιφέρουν ζημιά στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Κιέβου»!
Πάντως, κοντά στα όρια υστερίας της Ουκρανίας βρίσκονται και οι ηγεσίες της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Όλοι όσοι άκουσαν τις ΗΠΑ και έστησαν την ενορχηστρωμένη αντιρωσική υστερία τα τελευταία χρόνια.
Στην Ουάσιγκτον ειδοποίησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι μπορούν να τον δεχτούν στα τέλη Αυγούστου. Αν και ζητούσε ακρόαση όταν ο Μπάιντεν ήταν στην Ευρώπη τον Ιούνιο ή αμέσως μετά… «Όχι, θα έρθεις τέλος καλοκαιριού» του μήνυσαν. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο του αγωγού!

Χρήσιμα συμπεράσματα για όσους… μονοαμερικανίζουν

Η γερμανορωσική επιμονή στην κατασκευή του δεύτερου αγωγού από τον πυθμένα της Βαλτικής, από το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορεί να προμηθεύει την Ευρώπη, συνολικά με 110 δισ. κυβικά τον χρόνο! Η αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι ήδη δεδομένη.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να τα βρει με τη Ρωσία και να πετύχει μια συμφωνία για συνέχιση του τράνζιτ μέσω του αγωγού της, προς Ευρώπη.
Η Μέρκελ εξηγεί ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός δεν είναι ανταγωνιστικός στον ουκρανικό, αλλά συμπληρωματικός! Ωστόσο, στο Κιέβο δεν φρόντισαν να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες διαβούλευσης με τη Μόσχα! Ακολουθούσαν πειθήνια τις αήθεις επιλογές των ΗΠΑ. Και αυτό είναι τώρα το μεγάλο πρόβλημα της ηγεσίας του Κιέβου. Η μονομέρεια… τσακίζει! Η ηγετική πολιτική ομάδα της Ουκρανίας ετοιμάζεται να δεχτεί εσωτερικά σφυροκοπήματα!
Η ιστορία με τον αγωγό, όπως και η ιστορία με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το… άδειασμα όσων τους βοήθησαν εκεί, αποτελούν κλασικά παραδείγματα πως «όσο πιο δεδομένος είναι κανείς, τόσο ανυπολόγιστος για τον “μεγάλο αδερφό”»! Μήνυμα και μάθημα προς πάσα κατεύθυνση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας