Ουάσιγκτον: Η Λογική της Πυγμής

1434
χαλίφης

[Συγκλονιστικές αποκαλύψεις περιέχει το σύντομο αυτό άρθρο του διεθνώς διάσημου Ιταλού γεωστρατηγικού αναλυτή, εκτός της πληροφορίας -ειδικότερου ελλαδικού ενδιαφέροντος- για την σημερινή πρώτη υπογραφή ένταξης στο ΝΑΤΟ της «Βόρειας Μακεδονίας» των Ζάεφ-Τσίπρα-Κοτζιά. Τα ανατριχιαστικά στοιχεία που αναφέρει για την συνωμοτική ληστεία των τραπεζικών καταθέσεων και χρυσού δεκάδων δισεκατομμυρίων της Βενεζουέλας, από τις ΗΠΑ και κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε., επιβεβαιώνουν την διαδεδομένη ευρύτατα αίσθηση, μετά και τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Μπόλτον, ότι περάσαμε πλέον από την εποχή των «ανθρωπιστικών» βομβαρδιστικών επιδρομών, στο στάδιο του απροσχημάτιστου γκαγκστερισμού στις διεθνείς σχέσεις.]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Πριν δυο βδομάδες η Ουάσιγκτον έστεψε πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάϊντό, μ’ όλο που αυτός δεν συμμετέσχε καν σε προεδρικές εκλογές και κήρυξε παράνομο τον Πρόεδρο Μαδούρο, κανονικά εκλεγμένο, προαναγγέλλοντας και τον εγκλεισμό του στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Την περασμένη βδομάδα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αναστολή της Συνθήκης INF, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ρωσία και άνοιξε έτσι μιαν ακόμη πιο επικίνδυνη φάση στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Αυτήν την βδομάδα η Ουάσιγκτον κάνει ακόμη ένα βήμα: Αύριο, στις 6 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ υπό την διοίκηση των ΗΠΑ, διευρύνεται προκαταβολικά, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της «Μακεδονίας του Βορρά», ως 30ου μέλους του.

Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο άλλο βήμα θα κάνει η Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ξέρουμε ποια είναι η κατεύθυνση. : Μια διαδοχή, ολοένα και ταχύτερη, πράξεων βίας, με τις οποίες οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις της Δύσης επιχειρούν να διατηρήσουν την μονοπολική υπερεξουσία σε ένα κόσμο που τείνει να γίνει πολυκεντρικός.

Αυτή η στρατηγική –έκφραση όχι ισχύος αλλά αδυναμίας, αλλ’ ωστόσο όχι λιγότερο επικίνδυνη- ποδοπατάει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμβολική είναι η περίπτωση της υιοθέτησης νέων κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, με το «πάγωμα» κεφαλαίων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, με διακηρυγμένη την επιδίωξη να εμποδιστεί η εξαγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, της χώρας με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα.

Η Βενεζουέλα έχει σπάνιο ορυκτό πλούτο, και είναι πλούσια σε χρυσό, του οποίου τα αποθέματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 15 χιλιάδες τόνους, που το κράτος χρησιμοποιεί για να προμηθεύεται ισχυρό συνάλλαγμα για την αγορά φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Γι αυτό το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε συντονισμό με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ε Ε και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν μιαν μυστική επιχείρηση «διεθνούς κατάσχεσης» ( τα στοιχεία δημοσίευσε η εφημερίδα Il Sole 24 Ore). Παρακράτησαν παράνομα 31 τόνους ράβδων χρυσού ιδιοκτησίας του κράτους της Βενεζουέλας: 14 τόνους που ήσαν κατατεθειμένοι στην Τράπεζα της Αγγλίας και επί πλέον 17άλλους, που μεταφέρθηκαν σε αυτή την τράπεζα από την γερμανική Ντώυτσε Μπανκ, που τους κρατούσε ως ενέχυρο δανείου, το οποίο είχε πλήρως εξοφληθεί από την Βενεζουέλα σε σκληρό συνάλλαγμα. Mια πραγματική ληστεία, στο ίδιο στυλ εκείνης του 2011, με το δήθεν «πάγωμα» των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κράτους της Λιβύης (που έχουν έκτοτε κατά μέγα μέρος εξαφανιστεί), με την διαφορά ότι η η κλοπή του χρυσού της Βενεζουέλας έγινε κρυφά.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός του πληττόμενου κράτους και να επιταχυνθεί η κατάρρευσή του με την ανάφλεξη εσωτερικής εξέγερσης και, εάν αυτό δεν αρκέσει, να ακολουθήσει εξωτερική στρατιωτική επίθεση.

Με την ίδια περιφρόνηση στους πιο στοιχειώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν την Ρωσία ότι παραβιάζει την Συνθήκη INF, χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, ενώ αγνοούν τις φωτογραφίες από δορυφόρους που μετέδωσε η Μόσχα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ετοιμάζουν την παραγωγή των απαγορευμένων από την Συνθήκη πυρηνικών πυραύλων, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Raytheon, δυο χρόνια πριν αρχίσουν να κατηγορούν την Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης.

Αναφορικά, τέλος, με την επικείμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, που θα υπογραφεί αύριο (σήμερα), το γεγονός μας θυμίζει ότι το 1990, την παραμονή της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέϊκερ διαβεβαίωνε τον Πρόεδρο της Σοβιετικής ΄Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε μια ίντσα προς τα Ανατολικά». Σε είκοσι χρόνια, έχοντας κατεδαφίσει με βομβαρδισμούς την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, το ΝΑΤΟ διογκώθηκε από τις 16 σε 30 χώρες, επεκτεινόμενο ανατολικά, ολοένα πλησιέστερα στα ρωσικά σύνορα.

*Πηγή: Comité Valmy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας