ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Ο Κ.Μητσοτάκης για τα δημόσια νοσοκομεία, «το τερμάτισε»

1148
ασφαλιστικό

Με τις δηλώσεις του για τα δημόσια νοσοκομεία, ο Κ. Μητσοτάκης «το τερμάτισε»

O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα διαπιστευτήριά του για μία ακόμη φορά στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 14/5 σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό «έκλεισε το μάτι» στους ιδιώτες τάζοντάς τους πλουσιοπάροχα δώρα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα έδινε τη διοίκηση ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό να διοικήσει τη μονάδα υγείας μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο το κέρδος. Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος αντί να αγοράζει ιατροτεχνικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να κάνει σύμβαση με τους ιδιώτες αγοράζοντας υπηρεσίες από αυτούς εγκαθιστώντας τους μέσα στο νοσοκομείο. Μάλιστα, τα μηχανήματα αυτά δεν θα τα λειτουργούν υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος.

Η κοινωνία τα τελευταία χρόνια βιώνει πιο έντονα την πολιτική στο χώρο της υγείας που στοχεύει στην μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε, από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η ΕΣΑΝ ΑΕ που δεν καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά διατηρήθηκε και μετονομάστηκε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ με σκοπό την κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων, τα οποία σε χώρες που έχουν εφαρμοστεί έχουν γίνει γνωστά με τον όρο αιματηρά εξιτήρια. Ταυτόχρονα, προωθείται η εφαρμογή μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και εξαρτά τη χρηματοδότησή τους από την «αποδοτικότητά» τους, ενώ ήδη τα υποβαθμίζει λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Τα τελευταία χρόνια το κράτος δίνει τεράστια ποσά στους ιδιώτες για αγορά υπηρεσιών υγείαςκυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Φαίνεται, όμως, ότι ο πρόεδρος της Ν. Μητσοτάκης το «τερμάτισε», αφού η πρότασή του τα νοσοκομεία να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας από τους ιδιώτες με εργαζόμενους των νοσοκομείων που θα δουλεύουν δωρεάν γι΄ αυτούς , θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές μονάδες υγείας θα διευρύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αναλαμβάνοντας τη διοίκηση δημόσιων νοσοκομείων αξιοποιώντας τις υποδομές τους με συνέπεια να αποκομίζουν τεράστια κέρδη χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Δεν μας προξενεί βέβαια εντύπωση το γεγονός αυτό, αφού η ΝΔ, όπως και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστή στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτκών που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό.
Φαίνεται τελικά ότι για τον κ. Μητσοτάκη και για τη ΝΔ το κριτήριο για την πολιτική στο χώρο της υγείας δεν είναι η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΥΓ Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ εκδίδει καθημερινά δυο και τρεις ανακοινώσεις «για ψύλλου πήδημα», τηρεί σιγήν ιχθύος για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Η αντιπαράθεση της με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές (σημερινές αλλά και του παρελθόντος) γίνεται μόνο για τοθεαθήναι. Ταυτόχρονα, με αυτή την τακτική, δεν τίθεται σε κίνδυνο η συμμαχία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ομοσπονδία που έχει οδηγήσει το υγειονομικό κίνημα στο τέλμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας