ΜΕΤΑ: Να σωθεί το ΕΣΥ για να σωθεί ο λαός

914
μετα

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την εξαγγελία Πανελλαδικής Δράσης για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων του, το ΜΕΤΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η πανδημία ανέδειξε με δραματικό τρόπο, στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τις ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και τις ευθύνες όλων όσοι το οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δίνονται με το σταγονόμετρο στους εργαζομένους, η υποστελέχωση των κλινικών και γενικότερα των υπηρεσιών των νοσοκομείων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η κυριαρχία του νεοφιλευθερισμού, σε συνδυασμό με τις χρόνιες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών, έχει οδηγήσει το ΕΣΥ να αποτελεί τον φτωχό συγγενήμέσα σε ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, όπου ο ιδιωτικός τομέας κερδοσκοπεί και οι πολίτες πληρώνουν ακριβά για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, οι απαξιωμένες υποδομές καθώς και ο φτωχός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στις μονάδες υγείας συνυπάρχουν με ένα αδηφάγο ιδιωτικό τομέα που απομυζά τους πόρους και υφαρπάζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ.

Αυτό το ΕΣΥ που οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών δυνάμεων το απαξίωναν για χρόνια, το καλούν τώρα, με ψεύτικα χειροκροτήματα, αλλά χωρίς ουσιαστική στήριξη να σώσει το λαό από την πανδημία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε μια τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια χρησιμοποιώντας ως όχημα την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ανεπάρκειες και τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Προσπαθεί να φιμώσει και να συκοφαντήσει κάθε φωνή που θέτει επί τάπητος την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την απουσία εμπλοκής της ΠΦΥ, τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και ΜΑΠ, την προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά με ελάχιστους συμβασιούχους, την πραγματοποίηση ελέγχων με το σταγονόμετρο.

Την ίδια ώρα, μην μπορώντας να υπερβεί τον «εαυτό» της και την προσκόλλησή της στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα, προχωρά σε αποφάσεις που δίνουν νέα δωράκια στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, για την ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ και την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοίό.

Η αποδεκατισμένη δημόσια ΠΦΥ θα έπρεπε να παίζει κεντρικό ρόλο στη διάγνωση του ιού και την φροντίδα των διαγνωσμένων και πιθανών κρουσμάτων στα Κέντρα Υγείας αλλά και με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Το προσωπικό των νοσοκομείων, από το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό μέχρι τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες το παραϊατρικό, δίνουν με αυταπάρνηση αυτή τη μάχη. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις αντιμετωπίζουν αυτό το προσωπικό σαν «αναλώσιμο», αφού δεν του εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ΜΑΠ. Οι καθημερινές εκκλήσεις του προσωπικού, για χειρουργικές μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικές στολές και αντισηπτικά, πέφτουν στο κενό και η μόνιμη επωδός των διοικήσεων είναι ότι δε διαθέτουν αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και σίτιση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία ΜΑΠ, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, είτε κινδυνεύουν με απόλυση, είτε μένουν απλήρωτοι.

Αυτή την ώρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, πρέπει να σηκώσουν μια ασπίδα προστασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενους σε αυτό. Να απαιτήσουν άμεσα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, για να βγούμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από αυτή την καταιγίδα και να μην ξεχάσουν ότι η δημιουργία ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν για το λαό συστήματος υγείας είναι υποχρέωση της πολιτείας που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις πρέπει να θέσουν ως άμεσα αιτήματα και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση:

  • Την άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Την πρόσληψη όλων των επικουρικών από τις λίστες αναμονής, το διορισμό των ειδικευόμενων και των ιατρών που έχουν κριθεί και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Το άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Ατομικής Φροντίδας (ΜΑΦ) και την ανάπτυξη νέων για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Την μαζική αγορά αναπνευστήρων και εξοπλισμού ώστε θέσεις ΜΑΦ να μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ.
  • Τον εφοδιασμό όλων των υγειονομικών με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
  • Την δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσοι χρήζουν διερεύνησης και στην συνέχεια την ιατρική παρακολούθηση τους στο σπίτι από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Την αύξηση της δυνατότητας των διαγνωστικών τεστ με την αξιοποίηση εργαστηρίων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα καθώς και την ανάπτυξη νέων εργαστηρίων σε νοσοκομεία. Να τερματιστεί η «συνεργασία» του Παστέρ και της Ιατρικής Σχολής με ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία για την πραγματοποίηση ελέγχων.
  • Να καταργηθούν τα «δώρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Δέσμευση υγειονομικού υλικού και υποδομών ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηρίων όπου αυτό απαιτείται, χωρίς αποζημίωση. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Ένταξη των ιδιωτών γιατρών στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ να αναλαμβάνουν την αμοιβή τους καθώς και την παροχή των αναγκαίων μέσων προστασίας.
  • Μέριμνα για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες και μετανάστες με ιατρική παρακολούθηση, μέσα ατομικής προστασίας και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην Υγεία που θα προβούν σε κινητοποιήσεις και διαβήματα διαμαρτυρίας, την Τρίτη 7 Απρίλη 2020, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης και Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων του.

Καλεί τα συνδικάτα να συμπαρασταθούν με ανακοινώσεις, ψηφίσματα, συνεντεύξεις τύπου, ενημερώσεις των μελών τους και κάθε πρόσφορο τρόπο διάδοσης των αιτημάτων που αντιστοιχεί στις τρέχουσες συνθήκες.

Να σωθεί το ΕΣΥ για να σωθεί ο λαός


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας