Μακάβρια απόφαση Λιθουανίας:Κάθειρξη 10 ετών στον πρώην υπ. Άμυνας της ΕΣΣΔ

1583
Λιθουανία

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Γιαζόφ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου

 

Δικαστήριο της Λιθουανίας καταδίκασε ερήμην σε 10 χρόνια κάθειρξη τον πρώην υπουργό Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Γιαζόφ, με την κατηγορία ότι είναι ένοχος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς τον θεώρησε υπαίτιο για την καταστολή του κινήματος ανεξαρτησίας στις χώρες της Βαλτικής το 1991.

Το δικαστήριο του Βίλνιους επέβαλε την ποινή αυτή στον ηλικίας 94 ετών σήμερα Γιαζόφ, ο οποίος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σ’ έναν κατάλογο 67 αξιωματούχων και αξιωματικών, στους οποίους επιβλήθηκαν διάφορες ποινές μετά την ολοκλήρωση της δίκης που διήρκεσε τρία χρόνια. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονταν μόνο δύο άτομα. Ο Γιούρι Μελ, Ρώσος υπήκοος, βετεράνος στρατιωτικός και απόστρατος συνταγματάρχης, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2014 στην Λιθουανία, και ο Ρώσος υπήκοος Γκενάντι Ιβανόφ, πρώην στρατιωτικός που ζει επίσης στο Βίλνιους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργήσει έλεγχο σε σχέση με του Λιθουανούς δικαστές που εξέδωσαν την καταδικαστική απόφαση κατά του Γιάζοφ. Η Κρατική Δούμα είχε κάνει λόγο για «δικαστήριο με πολιτικά κίνητρα», «τιμωρητική δικαιοσύνη» και απόπειρα διαστρέβλωσης της ιστορίας.

Η υπόθεση για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν πριν από 28 χρόνια και τα οποία εξετάζονται από τη δικαιοσύνη της Λιθουανίας από τις αρχές του 2016 είναι η μεγαλύτερη υπόθεση στην ιστορία του δικαστικού συστήματος της Λιθουανίας και ως προς τον αριθμό των κατηγορουμένων και ως προς τον όγκο της δικογραφίας. Οι ανακριτικές αρχές παρέδωσαν στο δικαστήριο 700 τόμους εγγράφων , ενώ το κατηγορητήριο αποτελείται από 13 τόμους.

Η Ρωσία είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και παραβιάζει τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που είναι σήμερα 88 ετών, είχε αρνηθεί να καταθέσει το εν λόγω δικαστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας