Μαδούρο: Οι ΗΠΑ θέλουν το πετρέλαιο. Ο Μπόλτον το επιβεβαιώνει!

1588
βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου, καθώς κορυφώνει την πίεση που ασκεί για να αναγκάσει τον Βενεζουελάνο πρόεδρο να εγκαταλείψει την θέση του.

«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo», θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ (…) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αναγνωρίσει ως αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής, δεν αποδέχεται τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Τζον Μπόλτον: Θα είναι καλό αμερικάνικες εταιρείες να βγάζουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας!

Παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να κρυφτεί πίσω από διακηρύξεις δήθεν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν καταφέρνει να κρύψει ότι η στήριξή της στον Χουάν Γκουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας γίνεται κυρίως για να στηρίξει τα συμφέροντα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, μιλώντας στο Fox News, παραδέχθηκε με απόλυτο κυνισμό ότι «συζητάμε με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τώρα. […] Θα έκανε σημαντική διαφορά αν μπορούσαμε να έχουμε αμερικανικές εταιρείες να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα. Θα είναι καλό για τη Βενεζουέλα και για το λαό των ΗΠΑ».

Παράλληλα, σε άλλη εκπομπή του Fox Business, o Μπόλτον είπε ότι η εκθρόνιση του Μαδούρο είναι απαραίτητη, καθώς συνεργάζεται με χώρες εχθρικές προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και προσέθεσε ότι η εκδίωξή του θα ήταν ένα βήμα προς τα μπρος για «ευκαιρίες για μπίζνες» στην περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας