Μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο – Μαίνεται πυρκαγιά στο Κιλκίς

810
ελαφόνησος

Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν και σήμερα Κυριακή, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν και σήμερα Κυριακή, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Συνολικά από τις 19:00 του Σαββάτου, έως τις 19:00 σήμερα Κυριακή εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα Α/Φ, εννιά Ε/Π και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο Ε/Π του στρατού, 20 οχήματα Ο.Τ.Α. και δύο 2 υδροφόρες.

Αναζωπυρώσεις στην Ελαφόνησο

Το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο είναι στην Ελαφόνησο όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου αναζωπυρώθηκε το πρωί της Κυριακής απειλώντας τουριστικές εγκαταστάσεις και οικισμούς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στις 7 το απόγευμα η φωτιά είναι σε ύφεση.

Λόγω της σοβαρής κατάστασης από νωρίς το μεσημέρι μετέβη στο νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να συντονίζει από κοντά την επιχείρηση πυρόσβεσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 121 πυροσβέστες 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη άλλα 2 μικρότερα Πεζετέλ, 5 ελικόπτερα καθώς και το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για συντονισμό από αέρος. Επίσης συνδράμουν 1 ελικόπτερο και 2 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.

Αναλυτικότερα οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε: 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες & 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Συναγερμός στη Βάρδα Ηλείας

Νωρίς το μεσημέρι συναγερμός σήμανε στη Βάρδα Ηλείας όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στα πρώτα σπίτια της πόλης και κοντά στο κέντρο υγείας καίγοντας καλάμια, ξερά χόρτα και καλλιέργειες.

Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να αναφερθούν ζημιές σε σπίτια.

Κιλκίς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, έχει εξαπλωθεί και σε χαράδρες και δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο, επιχειρούν 40 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, με 18 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων έκαστο. Η φωτιά καίει πουρνάρια και ξηρά χόρτα.

Πρέσπες

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική περιοχή στο Βροντερό Πρέσπας κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η φωτιά έκαψε δάσος με πουρνάρια διάφορα δένδρα και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής με 14 άνδρες, πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φλώρινας με 14 άνδρες ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ένα υδροφόρο όχημα και ένα σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Πρεσπών.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Παπαζαχαρίας που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του συμβάντος.

Ζάκυνθος

Φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Μουζάκι σε χαμηλή βλάστηση. Η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο και έλεγξε την πυρκαγιά που δεν επεκτάθηκε περισσότερο. Οι κατά τόπους εθελοντικές ομάδες είναι σε επιφυλακή για να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας