Κούβα: Εγκρίθηκε για χρήση το εμβόλιο Soberana-02

615
Εγκρίθηκε για χρήση το εμβόλιο Soberana

Την έγκριση άδειας επείγουσας χρήσης για το κουβανέζικο εμβόλιο Soberana-02 κατά της Covid-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή η αρμόδια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Κούβας (CECMED).

Η άδεια δόθηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία ελέγχου τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας «αποτιμήθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα» του σκευάσματος, είπε η διευθύντρια της CECMED, Όλγα Λίντια Χακόμπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών, το Soberana-02 έχει αποτελεσματικότητα 91,2% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων μετά τη χορήγηση σχήματος τριών δόσεων (δύο με το Soberana-02 και μία ενισχυτική με το Soberana Plus).

Η χορήγηση των κουβανέζικων εμβολίων Soberana και Abdala (απαιτεί και αυτό τρεις δόσεις και είχε λάβει άδεια επείγουσας χρήσης πριν ένα μήνα) έχει αρχίσει από το Μάη στην Κούβα, στο πλαίσιο στοχευμένης παρέμβασης στις περιοχές που πλήττονταν περισσότερο από την πανδημία.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια Κουβανοί έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του Σομπεράνα ή του Αμπντάλα, 4,3 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον δύο και 4,8 εκατ. τουλάχιστον μία.

Οπως επισημαίνει μάλιστα ο Βισέντε Βέρες Μπενκόμο, γενικός διευθυντής του κουβανέζικου Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι κλινικές δοκιμές σε παιδιά, «με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα», επισημαίνοντας ότι «ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αίτηση για επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης και για τον παιδικό πληθυσμό».

Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί το 60χρονο δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ, στο στόχαστρο του οποίου μπαίνει ακόμα και αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός, η Κούβα κατάφερε να αναπτύξει αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δίνει μάχη για να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού και να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας στο νησί.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 78 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 9.764 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ συνολικά από την πανδημία έχουν πεθάνει 4.937 άνθρωποι.

Συνολικότερα, το 80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Κούβα για όλες τις ασθένειες, παράγονται στην επικράτεια της χώρας.

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει αναπτύξει τα δικά της εμβόλια κατά της Covid-19. Η Βενεζουέλα, έχει αγοράσει 12 εκατ. δόσεις κουβανέζικων εμβολίων και χορηγεί ήδη το Abdala. Το Ιράν έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο Soberana, αφού έγινε κλινική δοκιμή στην επικράτειά του. Η Αργεντινή, το Βιετνάμ και το Μεξικό έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Αμίλκαρ Πέρες-Ριβερόλ, Κουβανός ερευνητής του Ιδρύματος FAPESP του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαο Πάολο (Βραζιλία), τα κουβανικά εμβόλια, που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, «μπορούν να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών, πλεονέκτημα για τη Λατινική Αμερική, όπου, δυστυχώς, η ψύξη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (σ.σ. που απαιτείται για άλλα εμβόλια) είναι δύσκολη».

Πηγή: «Granma», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας