Κατασχέθηκε λόγω αυθαίρετων κυρώσεων δεξαμενόπλοιο που κατευθυνόταν στη Συρία

929
συρία

Ένα δεξαμενόπλοιο που πιστεύεται ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε., κατασχέθηκε στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ από μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αναφέρει ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι το «Grace 1» προόριζε το αργό πετρέλαιο που μετέφερε για το διυλιστήριο της Μπανιάς στη Συρία, το οποίο ανήκει σε εταιρεία η οποία υπόκειται στις κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Συρίας. Η προέλευση του πετρελαίου δεν είναι ακόμη σαφής.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, το Γιβραλτάρ κρατεί το σουπερτάνκερ «Grace 1» κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Βρετανία.

Η Ισπανία εξετάζει το θέμα της σύλληψης του Grace 1, καθώς φαίνεται ότι η ενέργεια έλαβε χώρα σε ισπανικά χωρικά ύδατα, εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει βρετανική κυριαρχία επί των υδάτων γύρω από το Γιβραλτάρ.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας