Κίεβο: Μήνυμα χιλιάδων κατά αμερικανόπνευστου εκκλησιαστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία-Αμφιλεγόμενη επίσκεψη Βαρθολομαίου

754
https://iskra.gr/%ce%ba%ce%af%ce%b5%ce%b2%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c/

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη Βαρθολομαίου, ανήμερα της επίσκεψης του στην Ουκρανία, η κανονική ουκρανική εκκλησία γιορτάζει μια τεράστια νίκη στο εσωτερικό της χώρας. Τι εξήγησαν οι εκπρόσωποι της.

Μόνο μυστικό δεν αποτελεί το ότι η κρίση για τις εκκλησίες στην Ουκρανία συνεχίζεται από το 2018.

Χαρακτηριστικά εμφύλιου διχασμού δημιούργησε κατά περιπτώσεις η “made in USA” απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για δημιουργία σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας με στόχο να ανακόψει τη νόμιμη δομή που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι διαμάχες Μητροπολιτών και πιστών αναφορικά με τα δικαιώματα του ποιμνίου τους έχουν πάρει ουκ ολίγες φορές βίαιο χαρακτήρα.

Ένα ηχηρό μήνυμα έστειλαν όμως στις 27 Ιουλίου περισσότεροι από 350 χιλιάδες πιστοί της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που συμμετείχαν στην Πομπή του Μεγάλου Σταυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο με αφορμή τον εορτασμό της 1033ης επετείου του Βαπτίσματος των Ρως.

Αυτό υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ηγετικό στέλεχος της κανονικής εκκλησίας που εκτιμά ότι τα πραγματικά στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν πολύ υψηλότερα, αν δοθούν στη δημοσιότητα από τις Αρχές.

Κληρικοί και πιστοί πραγματοποίησαν πομπή με τις θαυματουργές εικόνες και τα λείψανα του Αγίου Πρίγκιπα Βλαντίμιρ προς τη Λαύρα του Κιέβου, μια από τις πιο ιστορικές ουκρανικές εκκλησίες.

Τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής εκκλησίας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένα από την προσέλευση του κόσμου, όπως μας εξήγησαν, τονίζοντας ότι αισθάνονται πως ο τριετής αγώνας τους δικαιώνεται.

Οι αντιστάσεις του Ζελένσκι

Τα παραπάνω αρνείται πεισματικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι που ανέφερε σε δημόσια ομιλία του ότι η διοργάνωση ήταν κακή και ότι παρευρέθηκαν μόλις 55.000 άτομα ενώ αρκετοί από αυτούς – όπως είπε – δεν φορούσαν μάσκα.

Αν και πολλοί εντός της Ουκρανίας πίστεψαν ότι ο Ζελένσκι που εξελέγη το 2019 θα άλλαζε τη συνταγή Ποροσένκο, τελικά φαίνεται ότι έκαναν λάθος.

«Οι αντι-εκκλησιαστικοί νόμοι δεν έχουν ακυρωθεί» τονίζει ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι ηπιότερη από την εποχή Ποροσένκο ωστόσο όπως τονίζει μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει αναζωπύρωση.

«Η αντι-εκκλησιαστική προπαγάνδα κατά της κανονικής εκκλησίας στην ουκρανική κοινωνία συνεχίζεται μέσω ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Δημιουργείται μια εικόνα εχθρού από έναν πιστό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αν και κάθε πιστός στην Εκκλησία μας είναι ισότιμος πολίτης της Ουκρανίας» αναφέρει.

Καταπέλτης ο εκπρόσωπος της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Νικολάι που απάντησε στον Ζελένσκι.

«Πρέπει οι σύμβουλοι του Ζελένσκι για τα θρησκευτικά θέματα να τον ενημερώνουν εγκαίρως και επαρκώς. Εάν ο Πρόεδρος δεν διαθέτει τέτοια βοήθεια, η Εκκλησία είναι έτοιμη να του προσφέρει τις υπηρεσίες της. Είναι απολύτως αναληθές, και όταν το λέει αυτό ο αρχηγός ενός κράτους, είναι απλά λυπηρό» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Βαρθολομαίου

Το Κίεβο θα επισκεφτεί τον Αύγουστο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έπειτα από πρόσκληση Ζελένσκι για την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας ενώ οι άνθρωποι της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πιστεύουν ότι φέρνει ένα νέο γύρο έντασης.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σιλβέστρος πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και της Σχολής του Κιέβου.

«Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας μας, έχουν εκφράσει αρνητική στάση απέναντι στην επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Υπάρχει φόβος για νέο γύρο διακρίσεων»

Όπως εξήγησε ο φόβος εξειδικεύεται όχι μόνο σε παραπληροφόρηση αλλά και σε «πιθανή βία εναντίον των πιστών μας, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας»

Βασική Πηγή: Sputnik – Λάμπρος Ζαχαρής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας