Ιερώνυμος ο μνημονιακός

2336
ιερώνυμος

Καλά, ο Χριστόδουλος διάβαζε στην δικτατορία. Ο Ιερώνυμος, όμως, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και αυτός διαβάζει; Και αυτός βρίσκεται κλεισμένος εκτός πραγματικότητας;
Όλοι είναι καλοί για τον Αρχιεπίσκοπο. Όλοι δικαιολογημένοι. Συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις της Εκκλησίας ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τον Ιερώνυμο. Περίπου «θεός» ο Πάνος Καμμένος, κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «κάνει ό,τι πει η Εκκλησία». Εξαιρετικός και ο Αλ. Τσίπρας, «θέλει», κατά τον Ιερώνυμο, αλλά «έπεσε στα βάτα». Δικαιολογημένος, λοιπόν, και αυτός.
Για όλους και για όλα έχει τον τρόπο του ο προκαθήμενος και όλοι καλοί και άγιοι.
Ξέχασε, όμως, κάτι ο Αρχιεπίσκοπος σε μια πρωτοφανή σε έκταση συνέντευξη πέντε σελίδων στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.
Ξέχασε μιαν ασήμαντη λεπτομέρεια.
Ξέχασε να κάνει και την παραμικρή αναφορά, έστω για τα μάτια του κόσμου, στα μνημόνια.
Ξέχασε ότι ο λαός στενάζει κάτω από την μπότα των μνημονίων.
Ξέχασε ότι τα μνημόνια και η λιτότητα εξαθλιώνουν την κοινωνία μας, τη στιγμή, μάλιστα, που κάποιοι θησαυρίζουν και παριστάνουν τους ευεργέτες της Εκκλησίας και συναγελάζονται με τους εκπροσώπους της.
Ξέχασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό «κατοχή» και τελεί σε νέο «αποικιοκρατικό» ζυγό.
Μας είπε ο Αρχιεπίσκοπος, δεν το σχολιάζω αυτήν την ώρα, ότι η Εκκλησία βρίσκεται υπό «διωγμό» και ότι δέχεται «πόλεμο».
Πρώτα απ’ όλα, όμως, μακαριότατε, δέχεται πόλεμο η Ελλάδα και βρίσκεται υπό διωγμό ο τόπος και ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτούς που πραγματικά πολεμάνε, όμως, τον «Ελληνισμό», στον οποίο κάνετε αναφορά κύριε Ιερώνυμε, και τον λαό και όσους εγχώριους πολιτικούς και ιεράρχες υπαλλήλους τους υπηρετούν, δεν βρήκατε ούτε μια λεξούλα να πείτε.
Περιουσία και μεγάλη, δεν έχει μόνο η Εκκλησία. Περιουσία μικρή έχουν και οι απλοί πολίτες, όσοι βέβαια έχουν, που βλέπουν να τους παίρνουν τα σπίτια, να χάνουν τις λίγες αποταμιεύσεις μιας ζωής και τα παιδιά τους άνεργα να ξενιτεύονται.
Η δουλειά σας, κύριε Ιερώνυμε, δεν είναι να αποκοιμίζετε τους πιστούς για να υπομένουν τα πάνδεινα και τον ίδιο τον αφανισμό του τόπου, αλλά να τους αφυπνίζετε για την ελευθερία τους, για την ελευθερία της πατρίδας μας και την δικαιοσύνη.
Δεν ζητάει κανένας από εσάς και τους ιεράρχες να γίνουν κομματάρχες.
Τους «ζητάει», όμως, να παίξουν έναν κρίσιμο εθνικό και κοινωνικό ρόλο τούτα τα κρίσιμα για την επιβίωση του τόπου και του λαού χρόνια.
Κάποτε, στις δύσκολες ώρες αυτού του τόπου, βρίσκονταν ιεράρχες, φωτεινές περιπτώσεις, που έμπαιναν στη φωτιά, χωρίς να λογαριάζουν θυσίες.
Σήμερα, άκρα του τάφου σιωπή. Και κάτι χειρότερο: Ύμνοι και ευλογίες στους υπηρέτες του εξανδραποδισμού και της υποτέλειας.
Ο Τσίπρας έπεσε, λοιπόν, στα «βάτα». Θαυμάσια η δικαιολογία! Μπορεί, λοιπόν, να έχει πέσει στα «βάτα» και ο Αρχιεπίσκοπος και η ιεραρχία. «Θέλουν», υποτίθεται, αλλά δεν μπορούν. Τους εμποδίζουν τα «βάτα»! Δεν μπορούν, ίσως, για τον εξής απλό λόγο: Στη χώρα αυτή δεν υπάρχει μόνο πολιτικό και οικονομικό, αλλά και εκκλησιαστικό κατεστημένο. Και δυστυχώς και αυτή η τριάς μοιάζει να είναι ομοούσιος.
Δεν είναι ομοούσιος, όμως με αυτήν την «τριάδα», δεν πρέπει να είναι και ο λαός μας, ο οποίος δεν μπορεί να «αποκοιμίζεται» με λόγια αγάπης και κατανόησης προς τους δημίους και τους τυράννους του.
Να ενωθούμε και να εξεγερθούμε τώρα! Ακριβώς γιατί έχουμε πέσει σε «βάτα» και ως λαός και ως χώρα!

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΛΛΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας