Θεσσαλονίκη: Μεγάλη, αλλά κατώτερη των «προσδοκιών» η συγκέντρωση για το «Μακεδονικό»

1962
μεγάλη

Μεγάλη, αλλά κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών και αρκετά κατώτερη ανάλογων συλλαλητηρίων του πρόσφατου παρελθόντος, έκριναν την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό, με αφορμή τη ΔΕΘ, πολιτικοί παρατηρητές στην συμπρωτεύουσα.

Οι ίδιοι τόνιζαν ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συναυλία που είχε αρχικά σχεδιαστεί, ενώ ο πολιτικός προσανατολισμός στην συγκέντρωση και την πορεία είχε ετερόκλητα χαρακτηριστικά και ίσως αυτό δεν επέτρεψε την ύπαρξη ομιλητών.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις πολύ μικρού αριθμού διαδηλωτών ακροδεξιάς και «χουλιγκανικής» κατεύθυνσης με τα ΜΑΤ. Τα τελευταία βρήκαν αφορμή για να προχωρήσουν βάσει οργανωμένου σχεδίου σε πολύ εκτεταμένη και γενικευμένη στο πλήθος χρήση χημικών, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες κατατρομοκράτησης και διάλυσης των ειρηνικών διαδηλωτών.

Πολιτικοί κύκλοι στον προοδευτικό χώρο τόνιζαν την ανάγκη ενός μετώπου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό προσανατολισμό και με όραμα την φιλία και ισότιμη συνεργασία των βαλκανικών λαών, μακριά από το ΝΑΤΟ, την αμερικανική επικυριαρχία και την κηδεμονία της γερμανικής ΕΕ. Ένα τέτοιο αναγκαίο μέτωπο διαφορετικών δημοκρατικών δυνάμεων θα πρέπει να στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και ενάντια στην Δεξιά, την ακροδεξιά και τη ναζιστική Δεξιά όλων των αποχρώσεων, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για το «Μακεδονικό» προκειμένου να προωθήσουν από την πίσω πόρτα τους ίδιους στόχους υποτέλειας, κατάλυσης των δημοκρατικών ελευθεριών και εξυπηρέτησης μεγάλων εγχώριων και ξένων οικονομικών συμφερόντων.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας