Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ-Η μεγαλύτερη επίθεση από το 2006

559
Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ

Την μεγαλύτερη επίθεση από τον πόλεμο του 2006 πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνοντας απόλυτα την πρόθεση του Ιράν να ανοίξει νέο μέτωπο στο Ισραήλ.

Μέσα σε 48 ώρες έχουμε πολεμική εμπλοκή Ισραήλ με Χαμάς, Παλαιστινιακές οργανώσεις και, εν τέλει, με Χεζμπολάχ.

Μία ημέρα μετά την επίθεση στο Ισραήλ, ο Διοικητής των Ιρανών Φρουρών συναντήθηκε με τον Νο2 της Χεζμπολάχ.

Ο Στρατηγός Hossein Salami απείλησε το Ισραήλ στην συνάντηση του με τον Naim Qassem λέγοντας πως “Υπάρχουν οι δυνατότητες για την κατάρρευση του σιωνιστικού καθεστώτος”.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο γνωστή ως UNIFIL, χαρακτήρισε την κατάσταση ως “πολύ σοβαρή”.

Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω μόλις υπάρξει στρατιωτική απάντηση στο Ιράν για την επίθεση εναντίον πλοίων στην Αραβική και Θάλασσα. Τις τελευταίες ώρες έγινε μια μίνι πρόβα γενικευμένης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ από το 2006

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε 19 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Οι 10 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα “Iron Dome” ενώ έξι έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή στο ισραηλινό έδαφος. Τρεις ρουκέτες έπεσαν στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της στον Νότιο Λίβανο έχουν τεθεί σε πολεμική επιφυλακή μετά την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και των Υψιπέδων του Γκολάν.

Η επίθεση ανάγκασε ισραηλινούς πολίτες σε αρκετές πόλεις να τρέξουν στα καταφύγια.

Ο ισραηλινός Στρατός μιλά για την μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ από το 2006 και τον Δεύτερο Πόλεμου του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει πως η “επίθεση έγινε σε αντίποινα για το μπαράζ επιθέσεων ισραηλινού πυροβολικού εναντίον του Λιβάνου”.

Πράγματι, ώρες πριν παλαιστινιακές ομάδες με την σύμφωνη γνώμη της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσαν πρώτες επίθεση στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απάντησε κάνοντας χρήση πυροβολικού.

Την επόμενη μέρα, το Ισραήλ αναγκάστηκε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στον Λίβανο εξαιτίας νέας επίθεσης.

Πρόκειται για τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές που παραδέχεται το Ισραήλ από το 2014.

Έπειτα εξαπέλυσε ρουκέτες η ίδια η Χεζμπολάχ.

“Η Ισλαμική Αντίσταση εξαπέλυσε ρουκέτες των 122mm εναντίον του Ισραήλ από την περιοχή Sheba” αναφέρει στην ανακοίνωση της η Hezbollah.

Δείτε βίντεο από την επίθεση

 

 

Τελεσίγραφο κατάπαυσης από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο για την διαχείριση και εκτίμηση της νέας κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο Υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο Αρχηγός των Ισραηλινών ΕΔ Aviv Kohavi και άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν στο στρατιωτικό Αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά το μπαράζ επιθέσεων από την Χεζμπολάχ.

O YΠΑΜ Benny Gantz προειδοποίησε την Χεζμπολάχ λέγοντας πως “η κατάσταση στον Λίβανο είναι τραγική αλλά το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να την κάνει ακόμη χειρότερη αν δεν επικρατήσει ηρεμία στο βόρεια σύνορα της χώρας.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Χεζμπολάχ να παίζει μαζί μας και η Χεζμπολάχ το γνωρίζει. Η κατάσταση στον Λίβανο είναι ασταθής και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο.

Συστήνουμε στην Χεζμπολάχ, στον Στρατό του Λιβάνου και την κυβέρνηση της χώρας να μην δοκιμάζουν το κράτος του Ισραήλ.

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον στον Λίβανο, εκτός από τη διατήρηση της ασφάλειας και της ησυχίας», είπε, προσθέτοντας ότι η ησυχία θα αντιμετωπιστεί με ησυχία.

Δείτε βίντεο από την απάντηση του Ισραήλ

 

 

Εμπλοκή και Χαμάς

Παράλληλα, η Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες θέσεις του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα σε αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τον θύλακα που είχαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές στο νότιο Ισραήλ.

«Εξαιτίας της συνεχούς χρήσης εμπρηστικών μπαλονιών από τη Λωρίδα της Γάζας (…) μαχητικά έπληξαν στρατιωτική υποδομή της Χαμάς και μια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Η θέση εκτόξευσης ρουκετών βρισκόταν κοντά σε περιοχές όπου ζουν πολίτες, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως η Χαμάς συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο παλαιστίνιους αμάχους», πρόσθεσε.

Image

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας