Η Τουρκία “τρύπωσε” πλάι στη Ρωσία στις συνομιλίες για λιβυκή εκεχειρία

957
λιβύη

Είναι τραγικό ότι η Τουρκία “τρύπωσε” δίπλα στη Ρωσία, ως βασικός εταίρος στις συνομιλίες της Μόσχας για τον διακανονισμό της λιβυκής εκεχειρίας με τους Φ. Σάρατζ και Χ. Χαφτάρ.

Με την Τουρκία στο κεντρικό παιχνίδι για τη διαμόρφωση των εξελίξεων στη Λιβύη είναι μάλλον απίθανο να περιθωριοποιηθεί ο Φ. Σάρατζ και πολύ περισσότερο, να ακυρωθεί το απαράδεκτο και παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό προδοτικό πολιτικό κατεστημένο, απολιθώματα κάποιου παρελθόντος αμερικανο-δυτικής ηγεμονίας στην περιοχή  που δεν υπάρχει πια, παρακολουθούν άφωνα και άπραγα τις εξελίξεις σε βάρος καίριων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εγκαταλειμμένα από όλους τους δυτικούς, δήθεν, συμμάχους τους οι οποίοι κάνουν παιχνίδι και συνομιλούν αποκλειστικά με την Τουρκία.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. Συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον εμφύλιο στη Λιβύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν αργότερα αντιπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, καθώς έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είχε αναφέρει πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσοτουρκική συνάντηση για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σε επίπεδο επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ξεκίνησε στην αίθουσα υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των λιβυκών πλευρών έχουν φτάσει και σύντομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, στο Facebook.

Στη Μόσχα οι Σάρατζ και Χαφτάρ για συνομιλίες

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), είχε φτάσει στη Μόσχα αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει φτάσει ήδη στη Μόσχα. Ο Σάρατζ θα φτάσει τη Δευτέρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα», είχε αναφέρει πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση και οι συνομιλίες των ηγετών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.

«Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη, θα γίνει σύμφωνα με την πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε η πηγή από το ρωσικό ΥΠΕΞ .Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη στην οποία συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας κατηγόρησε τον στρατό του Χαφτάρ ότι παραβίασε την εκεχειρία λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ. Η Τουρκία, ωστόσο, ανακοίνωσε αργότερα ότι η εκεχειρία γενικά τηρείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας