Η Ρωσία πιέζει για λειτουργία Nord Stream 2 το Γενάρη 2022

616
Η Ρωσία πιέζει για λειτουργία Nord Stream 2

Κινήσεις στη Ρωσία, για να αρχίσει να λειτουργεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη ο αγωγός Nord Stream 2

Ο ρόλος των συγκυβερνώντων Πρασίνων και η καθυστέρηση στην ειδική πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίουν λόγω γερμανικών δισταγμών

 

Ο Pavel Zavalny, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στην Κάτω βουλή της Ρωσίας, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία μόλις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ότι η πλήρης πιστοποίηση του αγωγού δεν θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022.
«Μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το πρώτο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 θα φτάσει τον Ιανουάριο», είπε ο Zavalny σε διαδικτυακή διάσκεψη.
«Γιατί είμαι σίγουρος γι’ αυτό;
Πρώτα απ ‘όλα, το χρονοδιάγραμμα για αυτήν (πιστοποίηση) λήγει τον Ιανουάριο.
Και δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθυστερήσουν περαιτέρω αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε.

Τα αποθέματα και οι τιμές

Πρόσθεσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, το επίπεδο του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα μειωθεί, γεγονός που θα ενίσχυε τις τιμές
«Αυτό θα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να μην καθυστερήσει η πιστοποίηση και η εκτόξευση του Nord Stream 2», σημείωσε.
Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και στελέχη της Gazprom περίμεναν ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει να λειτουργεί φέτος.

Η άρνηση της Γερμανίας και η Ουκρανία

Ο νέος αμφιλεγόμενος γερμανορωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει άδεια για να λειτουργήσει σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, χάρη σε μια συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας, «συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Αμερικανούς και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση «της Angela Merkel» πως σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης αυτός ο αγωγός δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε η Annalena Baerbock στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, την ώρα που η Δύση φοβάται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Οι απειλές προς τη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών – και ηγετικό στέλεχος των Πράσινών που έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το ενεργειακό project – διευκρίνισε έτσι τις απειλές –τις πιο πολλές φορές συγκαλυμμένες– που έχει διατυπώσει για το θέμα του Nord Stream 2 ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες», δήλωσε ο τελευταίος στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πολωνία.
Η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, υπενθύμισε επίσης πως ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της θάλασσας της Βαλτικής, σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί προς το παρόν να λάβει άδεια γιατί δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

Αναστολή της πιστοποίησης

Στα μέσα Νοεμβρίου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 –η κατασκευή του οποίου έχει τελειώσει– ζητώντας από την κοινοπραξία που εδρεύει στην Ελβετία, και η οποία έχει επιφορτιστεί με την εκμετάλλευσή του, να συστήσει μια εταιρία κατά το γερμανικό δίκαιο.

H εξάρτηση από τη Ρωσία

Ο αγωγός, που είχε τη θερμή υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από τη μία πλευρά και από την άλλη όλα τα τελευταία χρόνια της Angela Merkel, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, επικρίνεται από έναν αριθμό χωρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από την Πολωνία, ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία του Putin.

H απειλή προς την Ουκρανία

Εξάλλου, η Ουκρανία, που είναι μέχρι σήμερα μία από τις μεγάλες χώρες διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη– φοβάται ότι θα εξασθενήσει οικονομικά και διπλωματικά
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε να επικεντρωθεί η προσοχή στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Είμαστε σε μία φάση αυτή τη στιγμή όπου θέλουμε να γίνουν τα πάντα προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες, γιατί ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», υπογραμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας