Η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη

700
Η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύξει πυρηνικούς

RT 14 Δεκ, 2021

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Η Ρωσία ενδέχεται να αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε ολόκληρη την Ευρώπη σε απάντηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία ατομικών όπλων στην ήπειρο, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Μόσχας.

Σε συνέντευξη στο RIA Novosti τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επέμεινε ότι  εάν τα Δυτικά έθνη αρνηθούν να υπογράψουν μορατόριουμ για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) στην Ευρώπη, η Ρωσία θα είναι υποχρεωμένη να τοποθετήσει τα όπλα στο Ευρωπαϊκό τμήμα της επικράτειάς της. Η Μόσχα πρότεινε τη συμφωνία στο πλαίσιο πακέτου μέτρων με σκοπό την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία.

«Η απουσία προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής-διπλωματικής λύσης σε αυτό το πρόβλημα θα το κάνει έτσι ώστε η αντίδρασή μας να είναι στρατιωτική», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.  «Δηλαδή, θα είναι μια αντιπαράθεση, ο επόμενος γύρος, η ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων από την πλευρά μας”.

Τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη το 1987 στο πλαίσιο συνθήκης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και του Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Το 2019, ωστόσο, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι το Κρεμλίνο είχε ήδη παραβιάσει τους όρους με την ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ – που αναφέρεται από το ΝΑΤΟ ως «Κατσαβίδι» – στο ευρωπαϊκό έδαφος της Ρωσίας δυτικά των Ουραλίων Ορέων. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για διάλογο όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2019, λέγοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο τερματισμός της συνθήκης για πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς [INF] σημαίνει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο αυτά τα όπλα να εμφανιστούν στον τεράστιο χώρο της και να ακολουθήσει ως αποτέλεσμα μια νέα κούρσα εξοπλισμών».

Η Ρωσία  συνέστησε την  ανανέωση του μορατόριουμ και έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με τη συγκέντρωση όπλων στην Ευρώπη εάν δεν έρθουν γραπτώς.

«Οι συχνές διαβεβαιώσεις του λαού του ΝΑΤΟ ότι δεν σκοπεύει να αναπτύξει τέτοια πυρηνικά μέσα δεν μας πείθουν καθόλου», δήλωσε ο Ριαμπκόφ τη Δευτέρα. «Πρώτα απ’ όλα, ως αρχή, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Γκέρχαρντ Μάνγκοτ, Αυστριακός ειδικός στον έλεγχο των όπλων, δήλωσε στο Reuters ότι εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, η Ρωσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτύξει  πυρηνικούς πυραύλους στα δυτικά σύνορά της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας