Λιβύη:Χαφτάρ-Σάλεχ αντιστέκονται στην τουρκική εισβολή-Ζητούν παρέμβασηΣ.Α-ΟΗΕ-Νέο Σύνταγμα-Γενικές Εκλογές

2548
tarhuna

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο λιβυκό μέτωπο

Η υπεροχή των συστημάτων αεράμυνας του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (Libyan National Army- LNA) πλέον έχει,προσωρινά, ανατραπεί λόγω των αναρίθμητων τουρκικών UAV αλλά και  φρεγατών εφοδιασμένων με αντιαεροπορικούς πυραύλους στα ανοιχτά της Λιβύης που πλήττουν στόχους. Η συμμαχία με την Τουρκία ενδυναμώνει,προσωρινά, την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (General National Accord-GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανδρείκελο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι πολιτοφυλακές, μισθoφόροι τρομοκράτες της GNA και τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη Tarhuna που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του LNA. H επιχείρηση “Καταιγίδα Ειρήνης“(!) εκδηλώθηκε από 7 διαφορετικούς άξονες ταυτόχρονα:  Zatarna Axis, Garabulli Axis, Msallata  Axis, Gharyan Axis, Tuwaishah axis, Project Axis, Salah Al-Din Axis. Ειδικότερα στους δύο τελευταίους άξονες, στόχος των επιτιθέμενων  ήταν να εξαναγκάσουν τον Χαλίφα Χαφτάρ είτε να αποσυρθεί από την Τρίπολη για να σώσει την πόλη, είτε να συνεχίσει την προέλαση του ηρωικού στρατού στην πρωτεύουσα και η περιοχή να έπεφτε στα χέρια των ισλαμιστών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σημειώθηκαν 20 αεροπορικές επιθέσεις σύμφωνα με πηγές του Ισλαμιστή ηγέτη Φ. Σάρατζ. Νωρίτερα, είχαν διανεμηθεί από αέρος φυλλάδια στα ρωσικά και αραβικά που καλούσαν τον στρατό να παραδοθεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία!

Όμως ο ηρωικός στρατός δεν υποχώρησε, υπερασπίστηκε τις θέσεις του και τον άμαχο πληθυσμό και η πόλη κομβικής σημασίας για τον LNA παραμένει υπό τον έλεγχό του, έχοντας χάσει, προσωρινά , όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, τις πόλεις Tawergha, BaniWalid, Warshefana, Gharyan, SabrathaSurman and Zlitan. 

Στις πόλεις αυτές, σημειώθηκαν δημόσιες εκτελέσεις, απαγωγές, λεηλασίες ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Ο εκπρόσωπος του LNA Ahmed al Mesmari, σε συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι το αποδεικτικό υλικό θα σταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες για την επίθεση εναντίον της Tarhuna και ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις και η Al Qaida στελεχώνουν σε όλη τη Λιβύη τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ. Ήδη ο LNA έχει πραγματοποιήσει διείσδυση στις περιοχές της Ain Zara, Salah al Din και Abu Salim.

Τουλάχιστον 190 Σύριοι μισθοφόροι και  ολοένα αυξανόμενος ο αριθμός νεκρών τούρκων στρατιωτών στο πεδίο των μαχών. Στις 23/4, 26 σωροί νεκρών στρατιωτών καταφθάνουν, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, στην Τουρκία.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=899113553835189&id=100012096576076

Φαίνεται ότι αυτές οι απώλειες, ώθησαν τον Σάρατζ να δηλώσει  ότι “οι χώρες που συνομωτούν εναντίον της Λιβύης και πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ, οι γιοι τους θα γυρίσουν πίσω σε φέρετρα μαζί με τις ταυτότητες τους“!

Ο εκπρόσωπος της GNA του Φ. Σάρατζ Muhammad Qanunu, δήλωσε ότι η επιχείρηση της πολιορκίας της Tarhuna θα χρειαστεί καιρό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αεροπορικές δυνάμεις του Σάρατζ και η τουρκική αεροπορία βομβάρδισαν με το σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών  Grad ΒΜ-21, κατοικημένες περιοχές στην πόλη. Είναι, ακόμα άγνωστο, ο αριθμός των νεκρών…

Ο Λίβυος πολιτικός Radwan al Faituri δήλωσε ότι τουλάχιστον 7000 μισθοφόροι, αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες τουρκικές δυνάμεις πολεμούν στο πλευρό του Σάρατζ  ενάντια στον LNA που υπερασπίζεται τον Λιβυκό λαό, τις δημόσιες υποδομές και τις πετρελαιοπηγές.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1253858137356013568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1253858137356013568%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FLNA2019M2Fstatus2F1253858137356013568widget%3DTweet

Το ανώτατο συμβούλιο των Φυλών της Tarhuna, προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

Οι φυλές της Tarhuna δεν φοβούνται τον θάνατο. Υποστηρίζουμε τις Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση τους. Η Λιβυκή Αντίσταση πιστοποιεί την συνέπεια και την μαχητικότητα των φυλών μας ενάντια στους εχθρούς της πατρίδας μας. Αντιταχθήκαμε στη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση που κατέστρεψε τον στρατό μας και τους κρατικούς θεσμούς καθιστώντας τη Λιβύη επίκεντρο τις ισλαμικής τρομοκρατίας…“.

Η προσπάθεια κατάληψης της πόλης Tarhuna ξεσηκώνει τους Λίβυους κάθε ηλικίας να αντισταθούν στους εχθρούς-εισβολείς της πατρίδας τους. Αυτή η ηλικιωμένη γυναίκα καλεί την οικογένεια της να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσει και εκείνη μαζί τους.

https://twitter.com/moses_libico/status/1253245683819307008?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1253245683819307008%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fmoses_libico2Fstatus2F1253245683819307008widget%3DTweet

Ο ηγέτης του LNA κατήγγειλε ότι οι πράκτορες και οι προδότες της κυβέρνησης Σάρατζ διαδίδουν φήμες ότι ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει χημικά αέρια στις συγκρούσεις βόρεια της Τρίπολης στην περιοχή Salah al Din. “Όλη αυτή η φημολογία θα αποτελέσει την “νομιμοποιητική βάση” και “προαναγγέλει ” αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα με χημικά όπλα από την τουρκική αεροπορία εναντίον θέσεων του στρατού” και ζήτησε την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 23/4, ο Χαλίφα Χαφτάρ απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της Λιβύης, καλώντας τους να απορρίψουν την Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία η διάρκεια της οποίας έχει λήξει από το 2017.

Ο λαός στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί, ξεχύθηκε στους δρόμους, σε μια αυθόρμητη εκδήλωση στήριξης προς τους ηγέτες του Ακίλα Σάλεχ και Χαλίφα Χαφτάρ, ενάντια στην κυβέρνηση ισλαμιστών του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1253462315871199233?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1253462315871199233%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FLNA2019M2Fstatus2F1253462315871199233widget%3DTweet

Ταυτόχρονα με το διάγγελμα του επικεφαλής του LNA Χαλίφα Χαφτάρ, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House of Representatives-HoR) Abdullah Belliq, σε δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την πρόταση σύστασης νέου Προεδρικού Συμβουλίου.

  • Αυτό το Συμβούλιο θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και δύο βουλευτές που θα εκλεγούν από τον λιβυκό λαό και θα εκπροσωπούν τις 3 ιστορικές περιοχές του συνόλου της Λιβυκής εδαφικής επικράτειας: Tripolitania, Cyneraica και Fezzan.
  • Με τον σχηματισμό του συμβουλίου, επιτροπή από νομικούς-εμπειρογνώμονες θα συντάξει νέο Σύνταγμα με βάση το οποίο στη συνέχει θα λάβουν χώρα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ασκεί τα καθήκοντά της, μέχρι τη σύσταση του νέου, δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλίου.
  • Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του (μεταβατικού) προεδρικού συμβουλίου δεν θα έχουν εκλεγεί από την ίδια περιοχή.
  • Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διατηρούν το δικαίωμα εκλογής του υπουργού Άμυνας.

Ο καγκελάριος της HoR Ακίλα Σάλεχ έκανε την εξής δήλωση: “Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες, ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας όλες οι εθνικές μας δυνάμεις και οι πολιτικές μας ελίτ, να συμβάλλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους στην εξεύρεση εκείνων των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της πατρίδας μας“.

Κλείνω αυτό το σημείωμα με την απάντηση από τους υπερασπιστές της περιοχής Abu Saleem από τους μισθοφόρους τζιχαντιστές , τις πολιτοφυλακές του ισλαμιστή Σάρατζ και τον τουρκικό στρατό κατοχής, προς τον ελληνικό λαό, όταν τους ενημέρωσα ότι το μήνυμα τους έφτασε στη χώρα μας….

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς! Ο καθένας από εμάς νοιώθουμε ότι ανεβαίνει το ηθικό μας και είμαστε υπερήφανοι, γνωρίζοντας ότι τα αδέρφια μας οι Έλληνες γνωρίζουν για εμάς“…..

 

*Με πληροφορίες από το Twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας