Η απάντηση Τσαβούσογλου στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη

891
μακρόν

Την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες καταδίκασε σε έντονο ύφος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, ο κ. Τσαβούσογλου αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε πως «οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».

«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: ‘Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας’ η Λιβύη δεν θα γονατίζειΑν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο tούρκος αξιωματούχος.

Διορία 72 ωρών στον Λίβυο πρέσβη

Νωρίτερα, την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει – όπως είχε προαναγγείλει – την απέλασή του.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης  αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρόκειται , όπως είπε, για παράνομη απόφαση.

«Με λύπη ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής του», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό, ο τέως πρέσβης της Λιβύης θα πρέπει μέσα σε διάστημα 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Την ώρα που οι εξελίξεις με τον πρέσβη της Λιβύης είναι καταιγιστικές ανακοινώθηκε θα φτάσει την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας