ΗΠΑ: Απέρριψαν αίτημα Ισραήλ παράδοσης δύο KC-46 πριν επίθεση στο Ιράν

853
ΗΠΑ: Απέρριψαν αίτημα Ισραήλ παράδοσης

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα του Ισραήλ να επιταχύνει την παράδοση δύο αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που είχαν παραγγελθεί, καθώς τα σχέδια για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν προχωρούν, ανέφερε τη Δευτέρα το Ynet.

Τον Οκτώβριο, πηγές στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσαν ότι ανώτεροι αξιωματικοί της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) είχαν ζητήσει να επιταχυνθεί η προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών τάνκερ KC-46 από τις ΗΠΑ, ζητώντας να παραδοθούν αμέσως δύο από αυτά. Οι αξιωματικοί ζήτησαν να παρασχεθούν τα άλλα δύο μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών  (υπηρεσία DSCA) των ΗΠΑ είχε εγκρίνει την πιθανή πώληση έως και οκτώ KC-46 και σχετικού εξοπλισμού στο Ισραήλ με εκτιμώμενο κόστος 2,4 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έδινε στο Ισραήλ  τη δυνατότητα να αγοράσει αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού νέας τεχνολογίας.

Το Ισραήλ επρόκειτο να παραλάβει δύο από τα αεροσκάφη  της Boeing μέχρι τα τέλη του 2023 και κατά την τελευταία επίσκεψη του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, έθεσε το ζήτημα ότι δύο από τα οκτώ να παραδίδονταν το 2022, κάτι που όμως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν έχουν την δυνατότητα.

Τα KC-46 θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη τάνκερ Ram (Boeing 707) του Ισραήλ που απαιτούνται για αποστολές μεγάλης εμβέλειας και πλησιάζουν στην ηλικία των 60 ετών.

Ο στόλος των αεροσκαφών Ram του Ισραήλ, ο αριθμός των οποίων παραμένει εμπιστευτικός, είναι πρώην πολιτικά αεροσκάφη προσαρμοσμένα για στρατιωτικές χρήσεις, όπως ο εναέριος ανεφοδιασμός μαχητικών αεροσκαφών.

Με αυτονομία 11.830 χλμ., με δυνατότητα μετάγγισης περίπου 207.000 λίβρες. καυσίμου, το KC-46 μπορεί να ανεφοδιάσει πάνω από 64 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών.

Τέτοια αεροσκάφη ανεφοδιασμού θα ήταν κρίσιμα για ένα χτύπημα στο Ιράν, καθώς μια αποστολή εναντίον του Ιράν θα χρειαζόταν να ταξιδέψει πάνω από χίλια χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είχε θέσει μια προθεσμία για το πότε ο Ισραηλινός Στρατός θα χρειαστεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια επίθεση εναντίον του Ιράν. Δεν υπήρχε βέτο των ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας