Εργ/νοι COSCO: Με αγώνα απέσπασαν κατ’αρχή δεσμεύσεις από κυβέρνηση και εργοδοσία

1602
cosco

Αναγκαία η ενίσχυση της ενότητάς και επαγρύπνησή τους

Οι εργαζόμενοι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά με την ενωτική, μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα τους των τελευταίων ημερών, και με την αλληλεγγύη πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων διεθνώς και στη χώρα μας, οδήγησαν χθες, 6/6, την εργοδοσία και την κυβέρνηση να κάνουν τις πρώτες υποχωρήσεις και να δεσμευτούν για την ένταξη των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, Τετάρτη, που οι λιμενεργάτες για άλλη μία φορά τις τελευταίες ημέρες απεργούσαν, έγινε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Cosco, της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων, του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. Στη συνάντηση αυτή η εργοδοσία αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ η εργοδοσία και τα δύο συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εργοδοσίας, των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας και του Σωματείου των Εργαζομένων.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Διοίκηση του Σωματείου αποφάσισε να αναστείλει την απεργιακή κινητοποίηση, που ήταν σε εξέλιξη, και την αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης, που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ ξεκίνησαν τον απεργιακό τους αγώνα από τις 30 Μάη, συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία, τον παρέτειναν για άλλα τρία 24ωρα (31/5, 1/6 και 6/6), παρά την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησε η εργοδοσία και τη «βιομηχανία» δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν τη μία μετά την άλλη τις απεργίες τους «παράνομες».

Οι εργαζόμενοι της COSCO απέργησαν για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για πλήρη και σταθερή εργασία, για τα εργασιακά τους δικαιώματα, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και για μέτρα προστασίας Υγιεινής και Ασφάλειας.

Συνδικαλιστές, που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή την απεργιακή μάχη, υπογράμμιζαν στην iskra ότι αυτό που τώρα προέχει για τους εργαζόμενους της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση του αγώνα τους είναι να συνεχίσουν να παραμένουν ενωμένοι και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Στάθη Λεουτσάκο και Γιάννη Δούκα παραβρέθηκε χθες, Τετάρτη, 6/6, στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην COSCO

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ΛΑ.Ε. στο δίκαιο αγώνα τους και δήλωσε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα του αντιαπεργιακού νομικού οπλοστασίου, που διαμόρφωσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και των πολιτικών τους ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας