Επιχειρηματίες εστίασης: Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά με κυβερνητική εντολή καταστήματα

738
Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά με κυβερνητική
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν πλέον καθαρά μπροστά τους τον κίνδυνο του λουκέτου ύστερα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες που παραμένουν κλειστοί λόγω lockdown χωρίς να συνυπολογιστεί η περσινή περίοδος, αλλά ανησυχούν πως ακόμα και όταν αρθούν τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αφού θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις πάγιες δαπάνες που έχουν συσσωρευτεί.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο η Ενωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την οποία ζητεί την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης στις κλειστές με κυβερνητική εντολή επιχειρήσεις.

«Οι καταγγελίες που λαμβάνει το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, για διακοπή ηλεκτροδότησης των καταστημάτων τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας, είναι πολλές» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και πηγές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το οποίο έχει γίνει επίσης αποδέκτης επιστολών συλλόγων για το ίδιο ζήτημα.

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν, καθώς όπως επισημαίνουν «αν και όταν ανοίξουν τα  καταστήματά μας, οι συνθήκες εργασίας μας, τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν,  αλλά και η καταναλωτική δυνατότητα των πελατών μας, θα συνεχίσουν να  επηρεάζουν αρνητικά την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» δεδομένου ότι η εστίαση είναι από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα μετρώντας μέχρι στιγμής πολλές επαγγελματικές απώλειες, χρέη και έξαρση της ανεργίας. Τα χρέη έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και μια απλή αναστολή πληρωμών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να βοηθήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις να αντέξουν άλλη μία οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι της εστίασης θυσιάζονται για την επιβίωσή τους» τονίζει η Ενωση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εξετάσεις τις εξής προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης: 

  • Να σταματήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις απενεργοποιήσεις των μετρητών από τα καταστήματα εστίασης μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
  • Ιδιαίτερους διακανονισμούς οφειλόμενων λογαριασμών μόνο για τα καταστήματα εστίασης, από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας.
  • Αφαίρεση των Δημοτικών Τελών από όλους τους λογαριασμούς και από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας, για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης με κυβερνητική εντολή.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, και το μέτρο που εξαγγέλθηκε για το νεο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα εάν δεν επανέλθει η ηλεκτροδότηση στα καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο αφορά την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας