Εξανέμισε 3 δισ.€ από το Xρηματιστήριο η αφρικανική μετάλλαξη Covid

430
Εξανέμισε 3 δισ.€ από το Xρηματιστήριο η αφρικανική μετάλλαξη Covid

Πάνω από 40 μονάδες, ή σχεδόν 3 δισ. ευρώ ήταν η πρώτη “ζημιά” που υπέστη το χρηματιστήριο Αθηνών από το σαρωτικό κύμα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς πλέον το φάσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στο πρότυπο του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας, έχει πέσει σε όλη την υφήλιο, αλλά και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 857,92 μονάδων (-4,57%) και 892,51 μονάδων (-0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

Εξανέμισε €3 δισ. από το Χρηματιστήριο η αφρικανική μετάλλαξη Covid

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,61%, στις 2.058,55 μονάδες, ενώ στο -4,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.464,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,12%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,68%. Η βουτιά στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 9,94%.

Την ίδια ώρα, η εικόνα στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν διαφέρει, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,7%, ο γερμανικός DAX κατρακυλά 2,95%, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 3,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 2,95%.  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κατρακυλά 4%.

Σε αυτό το κλίμα και η Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 916 μονάδες ή 2,56% και ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 1,83%. Στο μεταξύ, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 227,7 μονάδες ή 1,44%.

Black Friday

Η Μαύρη Παρασκευή των μεγάλων εκπτώσεων στο λιανεμπόριο χτύπησε και τις αγορές μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ο φόβος άλλωστε είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο έντονο και μεταδοτικό ειδικά όταν πρόκειται για αγορές.

Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο. Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

Σε ένα σκηνικό όπου ο πανικός έχει τον πρώτο λόγο η συζήτηση των αποτιμήσεων είναι περίπου εκτός θέματος. Με την σημερινή της εικόνα η αγορά έχει προσεγγίσει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου όπου σημειώθηκαν υπερκαλύψεις και μεγάλη ζήτηση (Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean) ή τα μερίσματα υπόσχονται αποδόσεις που ανταγωνίζονται ομόλογα υψηλού ρίσκου(ΟΠΑΠ, Τιταν, Jumbo, Quest) ή οι πολλαπλασιαστές κερδών κινoύνται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα (Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης).

Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών. Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρίες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, αρκούσε η συνεδρίαση της Παρασκευής για να αναιρεθούν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης χωρίς ανάσα έκοψε καθοδικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης οδεύοντας με ταχύτητα προς τις 855 μονάδες. Στην διαδρομή αυτή διέσπασε και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως σημαντική διαγραμματική εξέλιξη επιστρέφοντας σε καθεστώς καθοδικής αγοράς μετά τις 16 Νοεμβρίου του 2020. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενδεικτική των προθέσεων των πωλητών οι οποίοι με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ κινήθηκαν σε μόνιμα πτωτικό τέμπο έχοντας των απόλυτο έλεγχο της τάσης κυριαρχώντας απόλυτα έως το τέλος της συνεδρίασης.

Οι ταλαντωτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις υποτιμημένες ζώνες τιμών μετά τις 28 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να συγκινούνται ιδιαίτερα από την προσέγγιση τους. Αν και οι 855 μονάδες έχουν κάποιες ιδιότητες στήριξης, οι 830 μονάδες φαίνονται πιο στιβαρές για να δώσουν μια ανοδική αντίδραση. Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 8,18%, η Πειραιώς έχασε 7,90%, η Aegean 6,77%, με τις Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ και Eurobank να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Coca Cola.

Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo έφτασε στο 3,52% και 3,11% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες στον Ελλάκτωρ σταμάτησαν στο 1,98%, στον ΟΛΠ στο 1,97%, ενώ ο Σαράντης περιορίστηκε μόλις στο -0,23%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας