Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία θα απαντήσει «σκληρά» στον Μπάιντεν-Σχεδιάζει «αντίποινα»

449
η Τουρκία θα απαντήσει «σκληρά»

Σκληρή επίθεση στον Λευκό Οίκο από τον εκπρόσωπο του Erdogan –  Ποιες αποφάσεις έλαβε η Άγκυρα που σχεδιάζει αντίποινα – Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας στις 26/4

Νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, εξαπέλυσε η τουρκική ηγεσία μία μέρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24/4 από τον Λευκό Οίκο.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin επιτέθηκε με δριμύτητα στον Biden κάνοντας παράλληλα γνωστή την απόφαση της Άγκυρας να συστήσει μία επιτροπή ιστορικών για τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι η τουρκική ηγεσία σχεδιάζει αντίπονα κατά των ΗΠΑ και σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Erdogan.
«Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα», έγραψε στο Twitter o Kalin.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση του Λευκού Οίκου.

Αντίποινα

«Θα υπάρξει μια αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες και μήνες», δήλωσε στο Reuters ο Kalin.
.Ο Kalin δεν διευκρίνισε. εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού που καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.
Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν άμεσα τη δήλωση του Biden το Σάββατο (24/4) ενώ σύμφωνα με τον Kalin, o Erdogan θα ασχοληθεί με το ζήτημα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα (26/4).
«Σε χρόνο και τόπο που θεωρούμε κατάλληλους, θα απαντήσουμε σε αυτή την πολύ άτυχη, άδικη δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.

Προειδοποίηση Erdogan σε BIden

Σύμφωνα με τον Kalin, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την Άγκυρα, ότι η δήλωση αναγνώρισης δεν θα παρέχει νομική βάση για πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης για τις δολοφονίες.
Ωστόσο, ο Erdogan είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, όταν μίλησαν τηλεφωνικώς την Παρασκευή (23/4), ότι θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος» να προχωρήσει με τη δήλωσή του
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες ενορχηστρώθηκαν συστηματικά και αποτελούσαν γενοκτονία.
Για δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «κόλλησαν» στο Κογκρέσο και οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν την «καυτή πατάτα» λόγω ανησυχιών για επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.
Αλλά τώρα οι διμερείς σχέσεις είναι ήδη τεταμένες.

Σύσταση επιτροπής ιστορικών

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν τη δήλωση, η οποία αντικατοπτρίζει τη συκοφαντία εκείνων που είναι κακόβουλοι και των οποίων η μόνη ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας» ανέφερε νωρίτερα σε δήλωσή του ο Kalin.
Tόνισε ότι οι λεγόμενοι ισχυρισμοί περί «γενοκτονίας» δεν έχουν καμία βάση ή επιστημονικά στοιχεία όπως απαιτείται από το Διεθνές Δίκαιο.
Αναφέροντας πως τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν από ιστορικούς, ο Kalın σημείωσε πως δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τα στενά συμφέροντα ενός πολιτικού πλαισίου.
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία ανήκει σε έναν πολιτισμό που αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό παράδειγμα στην ιστορία του πολιτισμού της συνύπαρξης, τόνισε πως η χώρα του δεν συρρικνώνεται ποτέ από την αντιμετώπιση της ιστορικής πραγματικότητας.
«Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτο που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα δεν θα ανταποκριθούν στην  πρόσκληση», συνέχισε ο προεδρικός εκπρόσωπος.
«Οι απώλειες που σημειώθηκαν στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο αντιπροσωπεύουν την κοινή οδύνη αυτής της περιοχής.
Ωστόσο, είναι ιστορικό λάθος να ενεργούμε με τη νοοτροπία των ριζοσπαστικών αρμενικών λόμπι που δεν παράγουν τίποτα παρά τρόμο και εχθρότητα», συνέχισε ο Kalin.
«Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτήν την ατυχή δήλωση που θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις Τουρκίας – Αμερικής και να δείξει μια στάση που θα είναι δίκαιη και θα εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη», υπογράμμισε ο Kalin.

Sentop: Δεν είναι Γενοκτονία τα γεγονότα του 1915

Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου σημείωσε ότι η δήλωση του Biden είναι απλώς «πολιτική χωρίς νομική βάση».
«Καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει για τα γεγονότα του 1915 ώστε να οριστούν ως γενοκτονία», σημείωσε ο Mustafa Sentop
«Αυτή η έννοια, που καταδεικνύει με σαφήνεια ένα έγκλημα, μπορεί να οριστεί μόνο από αρμόδιο δικαστήριο, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948», πρόσθεσε ο Sentop.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Αρμενία κατέφυγε σε κοινοβούλια τρίτων χωρών, σε περιφερειακές και διεθνείς ομάδες για να πολιτικοποιήσει την ιστορία αφού απέτυχε να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς της σε ιστορική ή νομική βάση.

Οργισμένη και η τουρκική αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Faik Οztrak, τονίζει σε δήλωσή του, πως η δήλωση Biden όχι μόνο έπληξε τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον αλλά και τις προσπάθειες ειρήνευσης στον Νότιο Καύκασο.
«Ο χαρακτηρισμός του προέδρου των ΗΠΑ για τα οδυνηρά γεγονότα του 1915 ως ” γενοκτονία” θα καταγραφεί στην ιστορία ως μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Οztrak, προσθέτοντας ότι το τραύμα που υπέστησαν Τούρκοι και Αρμένιοι για τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να ξεπεραστεί από τέτοιες δηλώσεις που προκαλούν νέα ένταση αλλά με προσπάθειες και βήματα για τη θεραπεία του κοινού πόνου».
Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IP) Meral Aksener χαρακτήρισε τη δήλωση του Biden ως μια σκληρή επίθεση που στοχεύει στην τιμή και την αξιοπρέπεια του τουρκικού έθνους, λέγοντας ότι είναι αναπόφευκτο η χρήση του όρου “Γενοκτονία” να βλάψει τους δεσμούς των δύο χωρών.
Πάντως τόσο ο Οztrak όσο και η Aksener κατηγόρησαν και την τουρκική κυβέρνηση για «παθητική» στάση της εναντίον των ΗΠΑ.
Οι σχέσεις των δύο χωρών κινδυνεύουν να έχουν μία ιδιαίτερα αρνητική τροπή μετά τη «σκανδαλώδη» δήλωση Biden, όπως έγραψε ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Devlet Bahceli στο Twitter.

ibrahim.JPG


Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη

Tον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Önal ανέφερε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, D. Satterfield , ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και πως η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».
Υπογράμμισε δε, πως η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

ΗΠΑ: Διαδήλωση Τούρκων κατά Biden

Δεκάδες μετανάστες τουρκικής καταγωγής συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν:
«Αφήστε την ιστορία να αποφασίσει» και «συμφιλίωση, όχι κατηγορίες γενοκτονίας».
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη δήλωση Biden περί αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο συμπρόεδρος της Τουρκικής Αμερικανικής Εθνικής Διευθύνουσας Επιτροπής (TASC), Gunay Evinch, δήλωσε ότι ο Biden έριξε λάδι στη φωτιά σε αντίθεση με το να φέρει τους ανθρώπους κοντά σε συμφωνία.
«Έχει επιλέξει την αφήγηση της αρμενικής κοινότητας, έχει επιλέξει να συνεργαστεί μαί της εις βάρος της τουρκοαμερικανικής κοινότητας και όλες οι κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και δίκαια», δήλωσε ο Evinch.
Ο ιδιοκτήτης μικρών επιχειρήσεων και μέλος της τουρκοαμερικανικής κοινότητας Gizem Salcigil White απέρριψε τον χαρακτηρισμό του Biden και είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε «τη λεγόμενη γενοκτονία χωρίς να έχει μία κοινή ιστορική και νομική διαδικασία διερεύνησης των γεγονότων».
«Η πολιτικά καθοδηγούμενη και αβάσιμη δήλωση του δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν περισσότερο από 100 χρόνια πριν», είπε.
«Ως κοινότητα, θα παραμείνουμε δυνατοί ενάντια στα πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης Biden και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη, να τονίσουμε τη σημασία της ανοχής και να εργαστούμε προς τη συμφιλίωση δύο κρατών», όπως δήλωσε ο Gizem Salcigil White.

Διαδήλωση Τούρκων κατά του Biden στην Ουάσινγκτον για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Biden ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων

Ο J. Biden έγινε το Σάββατο 24/4 ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».
«Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden.
Η ανακοίνωση που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου (24/4/2021) ώρα Ελλάδας, μία πολιτική κίνηση που αναμένεται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, όπου ήδη καταγράφεται μεγάλη οργή.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια βιαιότητα να ξανασυμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου καταδίκασε άμεσα η τουρκική ηγεσία, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό καιροσκόπο.

Αναλυτικά η δήλωση Biden:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία.
Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.
Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στην αρμενική γλώσσα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία.
Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους.
Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους.
Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.
Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο.
Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».
statement.JPG

Cavusoglu: Πολιτικός καιροσκόπος και λαϊκιστής ο Biden

Ακαριαία ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
O Cavusoglu καταδίκασε έντονα τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το παρελθόν μας.
Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό», σημείωσε ο Cavusoglu στο Twitter.
cav.JPG

Oktay Παραχάραξη της ιστορίας

Έντονα αντέδρασε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay στην αναγνώριση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Biden για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη του πολιτικού κέρδους.
Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας.
Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», είπε.

Erdogan: Όχι σε πολιτικοποίηση του ζητήματος

Κατά την υποβολή των συλλυπητηρίων του στον Πατριάρχη της Αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας Sahak Masalyan ο Recep Tayyip Erdogan τόνισε πως δεν πρέπει το όλο θέμα να πολιτικοποιείται σε βάρος της Τουρκίας.
«Τιμούμε με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στις δύσκολες συνθήκες του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα εγγόνια τους», τόνισε ο Erdogan σε δήλωσή του.
Πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του θέματος εναντίον της Τουρκίας, που πρέπει να ερευνηθεί από ιστορικούς, δεν προσφέρει κανένα όφελος σε κανέναν.
Τόνισε ότι οι τουρκικοί και οι αρμένιοι πληθυσμοί ζουν σε ενότητα στην Ανατολία για αιώνες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας με το Γερεβάν.

Altun: O Biden υπέκυψε σε πιέσεις

Επικριτικός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, εμφανίστηκε ο διευθυντής επικοινωνιών του Erdogan, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι, αγνόησε την ιστορία για υποκύψει στις απαιτήσεις ομάδων συμφερόντων.
Λόγω της στάσης της Ουάσινγκτον, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά» ατυχής και λυπηρή μέρα στους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Altun.
Η στάση των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 δεν σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα, αλλά αντικατοπτρίζει μόνο κινήσεις πίεσης, είπε.

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας