Γαλλική ψυχροπολεμική-φιλοαμερικανική ψήφος επιδιώκει ματαίωση του Nord Stream2

1415
πλήρωμα
Οι εκρηκτικές εκπλήξεις του Εμμανουέλ Μακρόν.
Γαλλία (και ΗΠΑ) απέτυχαν σήμερα στην ματαίωση του αγωγού ( ; ).

O Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται σήμερα να ματαιώσει την ολοκλήρωση του Ρώσο-Γερμανικού Αγωγού Αερίου Nord Stream2, με γαλλική ψήφο στο Συμβούλιο (ηγετών) της ΕΕ υπέρ Οδηγίας της Κομισιόν που στοχεύει ακριβώς στην ματαίωση αυτού του έργου, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εκτέλεσης.

Η «Οδηγία» που επινόησε η Κομισιόν (;) για την ματαίωση εγκατάστασης του αγωγού Nord Stream2, ορίζει ότι οι αυστηροί  κανόνες που ισχύουν για την εγκατάσταση αγωγών στο εσωτερικό της ΕΕ ισχύουν και έξω από αυτήν –και επομένως ο προμηθευτής του φυσικού αερίου (η ρωσική Gazprom) δεν μπορεί να είναι και η διαχειρίστρια του  αγωγού.

Στην ψηφοφορία, η Γαλλία, επικεφαλής Πολωνίας, Σλοβακίας, και Βαλτικών χωρών, θα ταχθεί εναντίον της Γερμανίας και χωρών που την ακολουθούν στον αγώνα διάσωσης του αγωγού, στην ύστατη φάση αυτής της μακράς και πολύτροπης αμερικανικής επιχείρησης ματαίωσής του.

Η γαλλική ψήφος αναπόφευκτα θα λειτουργήσει ως πυρηνική τορπίλη  εναντίον πολλαπλών στόχων και θυμάτων.

Κατά  κωμικό-τραγική ειρωνεία, χαρακτηριστική  της Μακρονικής προεδρίας, η απρόοπτη αυτή ενέργεια έρχεται δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά την πανηγυρική –μετά φανών και λαμπάδων- υπογραφή στην πόλη του Καρλομάγνου, στο Άαχεν, από τον Εμμάνουελ Μακρόν και την ΄Ανγκελα Μέρκελ, νέας συνθήκης ανανέωσης των όρκων πίστεως  στην γάλλο-γερμανική σύζευξη του 1963, που προβλήθηκε κατά κόρον από τα γαλλικά ΜΜΕ ως χαλύβδωση της υποστύλωσης του «Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος», κλυδωνιζόμενου από τις κραυγές απόγνωσης και μίσους μυριάδων «λαϊκιστών» ψηφοφόρων-διαδηλωτών απ’ άκρου εις άκρο της ΕΕ.

Οι ασπασμοί  αιώνιου εθνικού εναγκαλισμού, στο Άαχεν

Η συνθήκη του Άαχεν θα αποτελούσε την απαρχή περίπου «αδελφοποίησης» των δύο κρατών, στον στρατιωτικό, οικονομικό   και πολιτικό τομέα: Μικτή διοίκηση, συγκοινωνίες και δίγλωσση εκπαίδευση στις παραμεθόριες  επαρχίες, κοινή κατασκευή του νέου ευρωπαϊκού καταδιωκτικού, κοινή εμφάνιση και στάση σε διεθνείς διασκέψεις,  κοινή προσπάθεια για την εισδοχή της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενιαίος πυρήνας μιας «σφικτότερης» Ευρωπαϊκής Ένωσης -με δικές της «ανεξάρτητες» αμυντικές δυνάμεις κατά την πανηγυρική δήλωση Μακρόν.

Αυτά, τα θαυμάσια, με πανηγυρισμούς, προ δεκαπενθημέρου!

Και τώρα η αναμενόμενη γαλλική ψήφος:

΄Ερχεται 1ον να παραδώσει την νέα συνθήκη του Άαχεν στο σχεδιαστήριο των γελοιογράφων, 2ον να καταφέρει το βαρύτερο μεταπολεμικό πλήγμα στην καρδιά (;), ή στον καιροσκοπικό μανδύα των στενότατων υποτίθεται σχέσεων, των« δύο» (στην αντίληψη των Γάλλων) ηγέτιδων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 3ον να υποσκάψει ακόμη βαθύτερα τα θεμέλια του βαθιά διαβρωμένου – από νοσογόνα εξωχώρια τρωκτικά, παράσιτα και μικρόβια – ετοιμόρροπου ευρωπαϊκού οίκου των Βρυξελλών και 4ον -να καταφέρει την πολιτική  χαριστική βολή στους «χαρισματικούς» ηγέτες των εξωφύλλων του γαλλικού και του γερμανικού Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που ανακάλυψε την αιφνιδιαστική, αινιγματική και ανατρεπτική αυτή πρόθεση της γαλλικής ηγεσίας, θέλησε να μάθει τα κίνητρα. Όχι από την Προεδρία, ούτε από υπουργό ή εκπρόσωπο, αλλά μόνο από ανώνυμους «κυβερνητικούς κύκλους» κατόρθωσε να πληροφορηθεί ότι το πρόγραμμα του ρωσικού αγωγού εγείρει «στρατηγικά προβλήματα» στις τεταμένες ευρω-ρωσικές σχέσεις: «Δεν επιθυμούμε να ενισχύσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία και να πλήξουμε έτσι τα συμφέροντα χωρών όπως η Πολωνία και η Σλοβακία», είπαν οι κύκλοι στην γερμανική εφημερίδα.

Επιπλέον οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος ματαιώνει, την κοινή με την Καγκελάριο Μέρκελ, συμμετοχή του στην επικείμενη ετήσια διάσκεψη διεθνούς ασφάλειας, στο Μόναχο, όπως είχε προγραμματιστεί. Ως λόγος, τους  αναφέρθηκε η ενασχόληση του  κ. Μακρόν με τα εσωτερικά του προβλήματα.

Για την σωστή εκτίμηση των καταστροφών που συνεπάγεται αυτή

η απροσδόκητη έκρηξη φυσικού αερίου στον εγκέφαλο του Γάλλου προέδρου και στα θεμέλια της ΕΕ  θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα χαλάσματα στις σχέσεις της Γαλλίας με την γείτονά της Ιταλία, τρίτη συνιδρύτρια της ΕΕ χώρα, από την οποία προχθές η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, σε ένδειξη παγώματος των μεταξύ τους σχέσεων. Σχέσεων που τελευταία χαρακτηρίζονταν από την ανταλλαγή υβριστικών φράσεων, διπλωματικά ή ωμότατα διατυπωμένων.

Πρόκειται για μια άλλη οπτική γωνία θέασης, από όπου το -διευρυνόμενο στο Βαλκάνιο-Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, μοιάζει  βομβαρδισμένο και ετοιμόρροπο.

* * * * *

Για τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της εντελώς απροσδόκητης απόφασης του Προέδρου Μακρόν πολλοί  θα προχωρήσουν σε συναρτήσεις -από την μια- της μανιώδους αμερικανικής επιδίωξης ματαίωσης της εγκατάστασης του αγωγού και -από την άλλη- σειράς αδυναμιών και  πολιτικών ολισθημάτων του Γάλλου προέδρου, που προσφέρονται  στην  προσφιλή στην Ουάσιγκτον αλάθητη μέθοδο του εκβιασμού. Τόσο προβλέψιμα αποτελεσματική, όσο ο στόχος, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ευάλωτος σε πολλά εσωτερικά πεδία.

Γαλλία (και ΗΠΑ) απέτυχαν σήμερα στην ματαίωση του αγωγού ( ; )

Συνέχεια προηγουμένου:

Τελικά η Γερμανία (και η Ρωσία) πέτυχαν σήμερα να διασώσουν τον αγωγό Nord Stream 2 από την επίθεση, μέσω ξένων πλοκάμων στην ΕΕ, για την ματαίωση της εγκατάστασής του – επιχείρηση που αναμενόταν να επιτύχει μετά την έκπληξη της γαλλικής απόφασης να την υποστηρίξει.

Η Καγκελάριος Μέρκελ και αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν μετά την συζήτηση του ζητήματος, την επίτευξη συμφωνίας, που χαρακτηρίζεται από το πρακτορείο Zero Hedge ως νίκη της Γερμανίας και της Ρωσίας. (Νίκη που ωστόσο δεν φαίνεται οριστική).

Κατά την σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες της ΕΕΕ   παρουσίασαν ένα σχέδιο οδηγίας, που είχε αρχικά προταθεί προ διετίας, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ένας όρος που θα ματαίωνε τον αγωγό. Στη συζήτηση συμφωνήθηκε να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή  για μια τελική διατύπωση της σχετικής οδηγίας. Και οι δύο αντίπαλες πλευρές αποβλέπουν σε μιαν επίσημη συμφωνία την προσεχή εβδομάδα, ή το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σχολιάζοντας την στάση της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα παρακολουθήσει στενά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ θα συνεχίζει το έργο εγκατάστασης του αγωγού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας