Βιέννη: Μεγάλη διαδήλωση κατά ρατσισμού και κοινωνικών περικοπών

1085
βιέννη

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη χθεσινή συγκέντρωση στη Βιέννη, εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού Δεξιάς-Ακροδεξιάς, καταγγέλλοντας την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, αλλά και τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Οι διαδηλωτές θέλουν να καθιερώσουν αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην καγκελαρία σε εβδομαδιαίο ραντεβού, επιδιώκοντας να επαναφέρουν τις «διαδηλώσεις της Πέμπτης», που πραγματοποιούνταν το 2000 εναντίον της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), η οποία προκάλεσε τότε κύμα αγανάκτησης εντός και εκτός Αυστρίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της, 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη συγκέντρωση. Το σύνθημα «αντίσταση» ακούστηκε επανειλημμένα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Τα σφοδρότερα πυρά από τους διαδηλωτές δέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των περισσότερων συνθημάτων. “Δεν σέβεται τίποτα, απειλεί τη δημοκρατία”, δήλωσε ο Λέο Άρτνερ, εκπαιδευτικός, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 49χρονος Κικλ, ο οποίος προχωρά στη σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Αυστρίας, πυροδότησε πολλές πολεμικές τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατηγορήθηκε πως προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχό του στον Τύπο, όταν αποκαλύφθηκε πως έχουν δοθεί εντολές να περιοριστεί η συνεργασία της αστυνομίας με τα ΜΜΕ τα οποία τηρούν «επικριτική» στάση έναντι της κυβέρνησης.

Στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε ξανά αντιδράσεις στον Τύπο, δίνοντας στη δημοσιότητα την αλληλογραφία της κυβέρνησης με έναν δημοσιογράφο-ερευνητή χωρίς τη συγκατάθεση του τελευταίου.

Ο Κικλ είναι ένας από τους έξι υπουργούς του FPÖ στην κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2017 υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας