Αναζητείται ο συμβιβασμός Ρώμης – Βρυξελλών

1444
ρώμη

Μέχρι τη Δευτέρα -ή το πολύ την Τρίτη- αναμένεται να βρεθεί ο συμβιβασμός στη διένεξη ΡώμηςΚομισιόν για το ζήτημα του ελλείμματος, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στη Ρώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Κύριο σημείο αναφοράς παραμένει η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κοντά στο 2% του ΑΕΠ -έναντι 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να διαπιστωθεί αν -και με ποιο τρόπο- η ιταλική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Το «εισόδημα του πολίτη», για παράδειγμα, το οποίο έχουν υποσχεθεί τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χορηγηθεί σ’ όλους.

Το παρεχόμενο ποσό, όπως αναγράφει ο ιταλικός Τύπος, θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Και είναι πιθανό, τελικά, να μην καταβληθεί σε όποιον έχει, στην τράπεζα, πάνω από 5.000 ευρώ.

Το μηνιαίο αυτό «εισόδημα», πάντως, δύσκολα θα φτάσει τις συνολικά 780.000 ευρώ -που ήταν και η αρχική δέσμευση. Άλλωστε, στελέχη της Λέγκα του Βορρά δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο «δεν τους αρέσει», καθώς δεν βοηθά την παραγωγικότητα -ιδίως στον ιταλικό Νότο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, αναμένεται να περιοριστεί και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία είχε προωθήσει το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Ίση μεταχείριση με τη Γαλλία ζητά η Ιταλία

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, πάντως, συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Διότι όλοι -εδώ στην Ιταλία- παραπέμπουν στις παροχές του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, oι οποίες θα επιφέρουν αύξηση του γαλλικού ελλείμματος, και ζητούν από τις Βρυξέλλες, να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ της «Αιώνιας Πόλης» και του Παρισιού.

Ένα αίτημα στο οποίο, μετά από μήνες συνεχούς αύξησης της έντασης, δείχνουν να συμφωνούν τόσο η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας – Πέντε Αστέρων, όσο και μεγάλο μέρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας