Βαρκελώνη: Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις-Άγριος αυταρχισμός του βαθέος “Φρανκισμού” της Ισπανίας

1220
Ισπανίας

Τεράστιο κύμα λαϊκών διαμαρτυριών προκάλεσε στην Καταλονία η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης εννέα Καταλανούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την Ανεξαρτησία και στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου 2019. 

Στο πλαίσιο των λαϊκών αντιδράσεων, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο αεροδρόμιο «Ελ Πρατ» της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και περισσότερες από 60 πτήσεις να ακυρωθούν.

Στο άκουσμα της απόφασης, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, με τους περισσότερους να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο. Έως το βράδυ, χιλιάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της οργάνωσης «Δημοκρατικό Τσουνάμι» να παραλύσουν το «Ελ Πρατ».

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30 οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες. Οι 3 προέρχονταν από τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Άλλοι 75 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του αεροδρομίου, με τους 38 να βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση, τους 30 να έχουν λάβει εξιτήριο και άλλους 10 να έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα. Πολλοί από τους νοσηλευθέντες φέρουν ερεθισμούς στα μάτια και χρειάσθηκε να παραμείνουν για παρακολούθηση για να αξιολογηθεί η κλινική τους κατάσταση.

Αστυνομικές δυνάμεις σέρνουν γυναίκα που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κίμ Τόρα ευχαρίστησε χθες βράδυ όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών». Ο Τόρα ανήρτησε το μήνυμά του αυτό στο Twitter, συνοδεύοντάς το με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις, σε μία εκ των οποίων φαίνεται το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον τερματικό Τ1 του αεροδρομίου.

«Όλοι μαζί κάναμε ν’ ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», δηλώνει στο μήνυμά του ο Τόρα.

Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές

Βαρκελώνη συγκρούσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας