Απεργίες εργαζομένων σε δήμους και δημόσια υγεία σήμερα και αύριο

809
απεργίες

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου) εργαζόμενοι στους δήμους και στη δημόσια υγεία, με αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ. 

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ενάντια στην εκχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα, που προωθεί η κυβέρνηση με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, έχει αποφασίσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε σύσκεψη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της, η οποία έγινε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Πέραν των Γενικών Συνελεύσεων πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι αλλά και πολίτες να ενημερωθούν πλήρως για το τι συνεπάγεται η τυχόν ψήφιση του άρθρου 179 (απειλείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξει παράλληλα οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών), με κέντρο αγώνα τα γκαράζ όλων των δήμων πανελλαδικά, τα οποία είναι κλειστά, αποφασίστηκε επίσης 48ωρη απεργία, για την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών μπορεί η απεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.

Για αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματισθεί μηχανοκίνητη πορεία, στο κέντρο της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωράει και ο κλάδος των υγειονομικών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ (υγειονομικό προσωπικό). Στην απεργία, μετέχει και η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί).

Η ΠΟΕΔΗΝ, πέραν της απεργίας, ανακοίνωσε για την ίδια ημέρα και «Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας- Πρόνοιας-ΕΚΑΒ», με εκκίνηση από την πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ., που ακολούθως θα περάσει από Υγειονομικές Μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, την Βουλή και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας. Στα αιτήματα: δωρεάν δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση εκτάκτων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ.

Από την πλευρά της, στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καλεί σε προσυγκέντρωση στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός» στις 9:30 πμ. αναφέροντας ότι «θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας». Στα αιτήματα διεκδίκησης, μεταξύ άλλων:

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να διοριστούν άμεσα οι 215 γιατροί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις άλλες ειδικότητες, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία, να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι επικουρικοί, να πληρωθεί άμεσα, χωρίς καμία περικοπή το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ με μόνιμους γιατρούς, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας