Ανάβει φωτιές ο Χαραντινάι: Προτείνει «δημοψήφισμα» για τη Μεγάλη Αλβανία!

714
Ανάβει φωτιές ο Χαραντινάι

Εντονα αντέδρασαν η ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην πρόταση-φωτιά για τα Βαλκάνια του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Εντονα αντέδρασαν η ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση.

«Αλλη μία πρόκληση»

«Πρόσφατα, ο αλβανός πολιτικός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε ότι στοχεύει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, εάν αυτό το ψευδοκράτος δεν γίνει δεκτό το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε διεθνείς οργανισμούς καθώς το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει την ′′ανεξαρτησία′′ του Κοσσυφοπεδίου» σημειώνει η ρωσική πρεσβεία σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook.

«Πρόκειται για άλλη μία πρόκληση, που σχετίζεται με την ιδεολογία της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία έχει προχωρήσει πρόσφατα όλο και πιο έντονα στην περιοχή και απειλεί άμεσα την εδαφική ακεραιότητα των βαλκανικών κρατών», τονίζει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Πριν λίγες μέρες ο Ραμούς Χαραντινάι είχε δηλώσει ότι για την περαιτέρω εδραίωση του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή θεωρεί ως επιλογή ένα δημοψήφισμα για την Εθνική Ενωση (με την Αλβανία).

«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς»

«Εξήγησα τον κίνδυνο να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο στην ίδια θέση για πολλά ακόμη χρόνια, να περιβάλλεται και να απομονώνεται. Η επόμενη επιλογή θα είναι το δημοψήφισμα που διοργανώνεται για την ενοποίησή μας με την Αλβανία, γιατί δεν θα παραμείνουμε αδρανείς. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται απλώς ένταξη στο ΝΑΤΟ, είτε ως ανεξάρτητο κράτος είτε ως ενωμένο με την Αλβανία» είπε ο Xαραντινάι.

Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη «σύγκρουση» Τιράνων και Μόσχας για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, σημειώνει το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε χαρακτηρίσει ακατάλληλο το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού Sputnik V, το οποίο είχε προσφερθεί στην Αλβανία, προκαλώντας την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα προσθέτει το Top Channel.

Θα «κερδίσουν αναμφίβολα»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε για τις δηλώσεις Χαραντινάι ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Μεγάλη Αλβανία θα «κερδίσουν αναμφίβολα» τις επερχόμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες, όπως επισήμανε, οι ξένοι θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για να ασκήσουν πίεση στη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι «μια τρομερά δύσκολη άνοιξη, ένα δύσκολο καλοκαίρι και ένα δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τη Σερβία με κάθε έννοια και από κάθε άποψη».


Βούτσιτς: Θα προτείνουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου για να αποτραπεί η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, γράφει στον τίτλο του το vijesti.me

«Οι πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν στην ένωση με την Αλβανία θα κερδίσουν σίγουρα αυτές τις εκλογές. Αυτό είπε ο Ραμούς Χαραντινάι, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος που προσδοκά να συνασπισθεί με το κόμμα του Αλμπίν Κούρτι προκειμένου αργότερα να εκλεγεί πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου. Εάν εκλεγούν με αυτόν τον συνασπισμό θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη Μεγάλη Αλβανία», είπε ο Βούτσιτς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Prva televizija, όπως μεταδίδουν τα vijesti.me και echedoros-a.gr.

Συμβιβαστική λύση

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μετά από αυτό, οι ξένες δυνάμεις θα παρουσιάσουν ως συμβιβαστική λύση την ιδέα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία για να αποτρέψουν τον σχηματισμό μιας Μεγάλης Αλβανίας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη δύναμη της Σερβικής Λίστας (πολιτική παράταξη στο Κόσοβο), αλλά και να προετοιμαστούμε για έντονες πιέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας