Έντονο κινεζικό και ινδικό ενδιαφέρον για τους S-500

602
Έντονο κινεζικό και ινδικό ενδιαφέρον

Πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε στο πρακτορείο TASS ότι «το πρώτο σύνταγμα των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-500 παραδόθηκε σε στρατιωτική μονάδα και πλέον φυλάει τον εναέριο χώρο της Μόσχας».

Στη συνέχεια ο  διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, σε συνέντευξή του στην RBC είπε πως «η Ινδία και η Κίνα ενδέχεται να γίνουν οι πρώτοι αγοραστές των πιο πρόσφατων ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-500».

Όπως αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος «μόλις το σύστημα παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και στην απαιτούμενη ποσότητα, θα καταστεί δυνατή η προμήθεια του και για εξαγωγές.

Ως επικρατέστερους αγοραστές του νέου συστήματός θεωρούμε πως θα είναι η Ινδία και η Κίνα, καθώς και όλα εκείνα τα κράτη με τα οποία έχουμε μακροχρόνια, εταιρικές και προβλέψιμες σχέσεις» είπε.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, γνωστοποίησε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας σκοπεύει να εξετάσει να ενσωματώσει στους S-500 διαφορετικές παραμέτρους προς για κάθε ξεχωριστό αγοραστή.

Το S-500 Prometheus (ROC Triumfator-M) ανήκει σε μια νέα γενιά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας εδάφους-αέρος.

Το S-500 έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει αεροπορικές και πυραυλικές απειλές σε αποστάσεις έως 600 χιλιόμετρα (για πυραυλικές απειλές) ή 500 χιλιόμετρα (για αεροπορικές απειλές).

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δέκα υπερηχητικών στόχων, που κινούνται με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο με ανώτατο όριο τα 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Επίσης μπορεί να αναχαιτίσει αεροπορικές απειλές που κινούνται με ταχύτητες Mach 5. Το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 180-200 χιλιόμετρα.

Αναφορές από την Ρωσία αλλά και αμερικανικές αναλύσεις θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου και αυτό γιατί το σύστημα καταφέρνει να συνδυάσει το ραντάρ του μαζί με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο άλλων ραντάρ, οπότε καταφέρνει να αποκαλύψει τα θεωρητικώς αόρατα μαχητικά.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας